Csökken a szolidaritás az ukránokkal szemben

ukrán válság k
Pozsony |

A szlovák közösség egyre kevésbé elfogadó az ukránokkal szemben, sokan úgy gondolják, az állam többet tesz a bevándorlókért, mint a saját állampolgáraiért.

A Pozsonyi Politikatudományi Intézet (Bratislava Policy Institute, BPI) a Denník N szerint többek között arról végzett felmérést a Reviv EU programjának keretén belül, hogyan értékeli a szlovákiai lakosság a különböző bevándorlókat, ezen belül is kimondottan az ukránokat. Mint kiderült, Szlovákia lakosainak 44,3%-a gondolja úgy, az állam többet tesz a menekültekért, mint a szlovák állampolgárokért. További 25,9% pedig az „inkább egyetértek” választ jelölte meg ennél a témakörnél. Csupán 8,5% gondolja hamisnak ezt az állítást.

A felmérésben feltették azt a kérdést is, vajon gyengíti-e az ukrán menekültek befogadása az állam gazdaságát. Ennél a kérdésnél a lakosok 26,2% választotta a „biztosan igen” lehetőséget, 30,4% az „inkább igen” és csupán 13,86% választotta a „biztosan nem” lehetőséget.

A külföldiek miatt rosszabb vagy jobb Szlovákiában élni? Ennél a kérdésnél a csehek, a lengyelek, az ukránok, az oroszok, az afrikaiak, a közel-keletiek és a nyugat-európaiak megítélését vizsgálták. A válaszadók 44 százaléka gondolta, hogy az ukránok miatt Szlovákiában rosszabb az élet; a megkérdezettek 64%-a gondolja ugyanezt a közel-keletiekről, 58%-a pedig az afrikaiakról. A megkérdezettek 40%-a szerint Szlovákiában csökkent az életszínvonal a bevándorlók jelenléte miatt. További 34% pedig nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna belépjen az elkövetkező öt éven belül Európai Unióba és a NATO-ba, valamint 60%-ban nem értenek egyet azzal sem, hogy a NATO-nak be kelleneavatkoznia a háborúba. Egyébként a megkérdezettek 47%-a vélekedik úgy, hogy a háború kitöréséért Oroszország a felelős, 27% okolja Ukrajnát és 32% az USA-t.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?