Közélet

Csiszolódik Čaputová csapata

Pozsony | Zuzana Čaputová megválasztott államfő szerdán bemutatta azokat a munkatársakat, akik a kulcsfontosságú területeken fogják ellátni őt tanácsokkal. Zuzana Kusá lesz a szociális tanácsadója, Peter Bátor a külpolitikáért, biztonságért és védelemért felelős tanácsadó, Peter Kubina, valamint Radovan Pala pedig a jogért és igazságosságért felelős tanácsadó. A belpolitikáért felelős tanácsadói posztot Vladimír Talian fogja betölteni, a kommunikációért felelős tanácsadó pedig Martin Burgr lesz. Čaputová erről a közösségi oldalán tájékoztatott. Tanácsadói között szerepel Michal Šimečka újonnan megválasztott EP-képviselő is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 5. 13:51

Ibos Emese felvétele

„Örülök, hogy szociális téren Kusá asszony fog ellátni tanácsokkal, aki rendkívüli szakember. A környezetvédelem és a szociális témák mellett prioritás számomra a jog és igazságosság is. Ezen a téren más szakértők mellett Radovan Pala és Peter Kubina tanácsait fogom kérni” – fejtette ki az újonnan megválasztott államfő.

Kusá szociológus, aki kutató munkát végez és tanít is. Kubina ügyvéd, aki az alkotmányjogra, valamint a bank- és pénzügyi jogi kérdésekre szakosodott. Több fontos ügyet is ő képviselt az Alkotmánybíróság előtt. Pala ügyvédként részt vett az offshore cégek tevékenységét korlátozó jogszabály előkészítésében.

„Kül- és biztonságpolitikai tanácsadóm Peter Bátor úr lesz. A külpolitikai osztályt Kiska elnök úr mellett is ő vezette, és az én csapatomban is jelen lesz tanácsadóként. Az európai politikát érintő kérdésekben Michal Šimečka fog tanácsokkal ellátni” – számolt be róla Čaputová. Kommunikációs tanácsadója Martin Burgr lesz, aki az elnöki kampány idején is a kommunikációért felelt. Ő volt Matúš Vallo, a jelenlegi pozsonyi (Bratislava) főpolgármester kommunikációért felelős munkatársa is a választási kampány idején. A belpolitikáért felelős tanácsadók egyike Vladimír Talian lesz, aki korábban Lucia Žitňanská volt igazságügy-minisztert látta el tanácsokkal. A tavalyi önkormányzati választásokon szintén Vallót segítette mint kommunikációs szakember, jelenleg is tagja a csapatának.

„Az újdonság, ami eddig nem volt, és rövidesen többet is elárulok róla, a kisebbségekkel foglalkozó speciális szaktanácsadó szerv lesz, melyben a nemzeti kisebbségek képviselői fognak helyet foglalni. A neveiket a hét végén fogom bejelenteni. Megtiszteltetés lesz együtt dolgozni velük, hiszen minden, Szlovákiában élő ember elnöke akarok lenni” – hangsúlyozta Čaputová.

A megválasztott államfő május végén tette közzé a közösségi oldalán a csapata első három tagjának a nevét. Marián Leško publicista és újságíró lesz az egyik tanácsadója belpolitikai kérdésekben, Juraj Rizman környezetvédelmi aktivista és a Greenpeace szervezet szlovákiai képviselője pedig a környezetvédelemmel és a polgári társadalommal kapcsolatos kérdésekben. A szóvivője Martin Strižinec lesz, aki korábban közéleti műsorokat vezetett, jelenleg doktorandusz a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkara Zsurnalisztikai Tanszékén.

Čaputová ünnepélyes beiktatására június 15-én kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?