Közélet

Folytatódik a káosz a szlovák határokon

Pozsony | Hétfőn érvénybe lépett a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legújabb rendelete, amely az Alkotmánybíróság döntése alapján új feltételeket határoz meg a határátlépéssel kapcsolatban. Az emberek szerint a szabályokon nehéz kiigazodni, ha pedig egy többgyermekes család szeretne külföldre utazni, alapos felkészülés nélkül szinte lehetetlen eleget tenni a hivatal rendelkezéseinek.
Bugár Anna

2021. július 20. 19:30

utazas
Hétfőtől már nem elég egy adag oltás a karantén elkerüléséhez.  - TASR-felvétel

A kormány már májusban azt hangoztatta, nem ismétlődhet meg a tavalyi forgatókönyv, elővigyázatosnak kell lenni a külföldi üdülésekkel, mivel csak így kerülhetjük el, hogy ősszel ismét megteljenek a kórházi ágyak fertőzöttekkel. A felkészülési szándék azonban kudarcba fulladt – az utazási szemafort még azelőtt elvetették, hogy igazán beindult volna, a július elejétől hatályos rendelet pedig hatalmas felháborodást váltott ki, olyannyira elégedetlenek voltak az emberek, hogy az utcára vonultak, és a határátkelőhelyeken a forgalmat korlátozva tüntettek a szigorú intézkedések ellen.

Követhetetlen kivételek

Az Alkotmánybíróság végül felfüggesztette a rendelkezést, amire meglepően gyorsan reagált az egyébként nem túl rugalmasnak mondható állami intézmény. Hétfőtől az egy adag oltás már nem mentesít a karantén alól, akik július 9. előtt megkapták az első dózist, és elutaztak külföldre, azok augusztus 2-áig a hazatérés első napján elmehetnek ingyenes PCR-tesztre, és ha negatív az eredmény, nem kell kivárniuk a 14 napos karantént. Az említett határidő után azonban az egy oltással rendelkező személyekre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint az oltatlanokra. Az emberek többsége a szünidő harmadik hetére teljesen összezavarodva tanulmányozta a hivatal legújabb rendeletét. Az átlagnál nehezebb helyzetben találták magukat a többgyermekes szülők, akiknek a gyerekekre vonatkozó kivételek miatt még jobban oda kell figyelniük a hazatérés feltételeire.

12 évnél fiatalabbak

Ha gyerekkel szeretnénk külföldre utazni, elsősorban az a mérvadó szempont, betöltötte-e már a 12 évet. A járványügyi szakértők ugyanis ennél a korcsoportnál húzták meg a határt – ha a kiskorú 12 évnél fiatalabb, nem kell külön regisztrálnia az eHranica-rendszerbe. Ha mindkét szülő be van oltva, akkor a család egyetlen tagjának sem kell karanténba vonulnia. Abban az esetben, ha az egyik szülő nem rendelkezik védőoltással, a gyerek is köteles otthon maradni. A karantént az 5. napon végzett PCR-teszttel lehet lerövidíteni – elég, ha a szülő abszolválja a vizsgálatot. A külföldről hazatért teljesen beoltott személy kivételt élvez a karanténkötelezettség alól: akkor is szabadon mozoghat, ha rajta kívül az egész család be van zárva.

Ha távolabbi úti cél mellett döntöttünk, és repülőgéppel érkezünk vissza Szlovákiába, akkor a közlekedésügyi minisztérium honlapján is ki kell tölteni egy beutazási nyomtatványt – a gyerekeket is beleértve. Az sem mindegy, a világ mely részén üdültünk, a biztonságos országok listája megtalálható a rendelet mellékletében (az EU-tagországok egyelőre zöldnek számítanak). Ha kockázatosnak vélt helyen jártunk, a 12 évnél idősebb személyeknek egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk, ellenkező esetben rájuk is érvényes a kötelező karantén. A kisgyerekekre kivétel vonatkozik, nekik nincs szükségük saját vírustesztre.
Ingázói státusz esetén szintén érvényes, hogy 12 esztendős korig nem kell külön kitöltetni az eHranica-kérdőívet, valamint negatív PCR-teszt-eredmény felmutatása sem szükséges.

Kamaszból felnőtt

A 12 évnél idősebb kamaszok már igényelhetik az oltást, ezért az augusztus 9-ig tartó átmeneti időszak megszűnése után már úgy tekintenek rájuk, mint a felnőttekre – ha megkapták az oltás mindkét adagját, és ezt követően eltelt legalább 14 nap, akkor egyszer kell kitölteniük az eHranica-regisztrációt, ami 6 hónapig érvényes, és ezen felül semmilyen más korlátozás nem vonatkozik rájuk. Ha Szlovákiában landol a repülőgép, és nem a zöld országok egyikéből utaznak haza, akkor viszont egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel válthatják ki a kötelező karantént. Oltottnak számít az is, aki a fertőzés legyőzése után 180 napon belül megkapta legalább az első dózist, és ezt követően eltelt 2 hét.

Az ingázásnál szintén a felnőttekhez hasonló szabályok lépnek érvénybe – oltás nélkül 7 napnál nem régebbi PCR-teszttel lehet belépni az országba. Védettség esetén elég felmutatni az oltási igazolást.

Ami az átmeneti időszakot illeti, a fiataloknak augusztus 9-ig egyetlen regisztráció is elég az eHranica weboldalán. A következő három hétben a tizenéveseknél a szülők védettsége lesz a döntő tényező – ha védettek a felnőttek, nem kell az oltatlan fiatalnak sem otthon maradnia.

Oltás helyett

Azok, akik egészségügyi okok miatt nem vehetik fel az oltást, szintén elkerülhetik a kötelező karantént, ehhez azonban szakorvos által kiadott igazolásra, illetve 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szükség. Azt, hogy valaki már átesett a fertőzésen, orvosi igazolással, valamint annak szkennelt változatával, vagy a GreenPass-alkalmazás segítségével is lehet bizonyítani. A Közegészségügyi Hivatal munkatársai szerint a kezelőorvost az antigénteszt eredményéről is értesítik, így az általa kiadott igazolás is elfogadható. A hatóságok a szlovák, cseh vagy angol nyelvű igazolást ismerik el.

Hasznos példák

Igyekeztünk összegyűjteni a családok számára legfontosabb szabályokat, a kivételekből azonban így is van elég, ezért az egyszerűség kedvéért néhány példán szemléltetjük az aktuális helyzetet.

Egy felvidéki család tegnap átugrott Győrbe moziba. A szülők teljesen be vannak oltva, július elején már jártak külföldön és regisztráltak az eHranica-rendszerbe. Ezúttal elég volt a határon felmutatniuk az oltási igazolást. A 10 éves kislányuknak nem kellett regisztrálni, sem tesztet felmutatni, a szülőkkel együtt mentesült a karantén alól.

A nagyszülők augusztus 10-én úgy döntöttek, Esztergomba viszik kirándulni unokáikat. A nagymama egészségügyi okok miatt nincs beoltva, a 14 éves fiú viszont már védett. A nagymama orvosi igazolást és egy 3 napnál nem régebbi PCR-tesztet mutat fel a határon, a család beoltott tagjai pedig az oltási igazolást. A hétéves kislánynak nincs szüksége tesztre, sem internetes regisztrációra, hogy elkerülje a karantént.
Az apa Pozsonyban lakik, de Bécsben dolgozik. Augusztus közepén a 15 éves lánya is elkísérte a munkahelyére, de egyikük sincs beoltva. Hazafelé a határon a mindkettőjüknek egy hét napnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk, valamint az apa munkavégzésről szóló igazolását is ellenőrizték a rendőrök.

A család Thaiföldön volt kirándulni és Pozsonyban szállt le a repülőgép. Mivel Thaiföld nem szerepel a biztonságos országok listáján, ezért a beoltott szülőknek is 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre volt szükségük. A 8, illetve 11 éves gyerekeknek nem kellett saját teszt. Az eHranica és a közlekedésügyi minisztérium honlapján található kérdőívet is ki kellett tölteniük az érkezés előtt. A család közeli barátai is részt vettek a kiruccanáson, ők azonban nincsenek beoltva. A velük egy háztartásban élők így kötelezően házi karanténba vonultak, és a hazatérés utáni 5. napon abszolválták a PCR-tesztet. A 12 évnél fiatalabb gyerekeknek akkor ért véget a karantén, amikor szüleik megkapták a negatív eredményt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
k

A helyzet nem változik, minden járás továbbra is zöld besorolású

koronavírus nyaralás
Frissítve

Koronavírus: mindössze hat új esetet mutattak ki a PCR-tesztek

Vasárnap

Nosztalgiamozi a VASÁRNAPBAN: Farkas Antallal

Tokió 2020

Tokió 2020 - Negyeddöntőt ért a svédek legyőzése a női kézilabda-válogatottnak

sd

Új filmfeldolgozás készül a Pacsirtából

Digitális emlékezet

Digitális emlékezet: Az Irodalmi Szemle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.