Közélet

CoFoE – Klus: Az alapszerződések módosítása nem lehet öncélú

Szlovákia nem ellenzi az Európai Unió (EU) működését szabályozó alapszerződések felülvizsgálatáról szóló vitát, de tisztázni kell, hogy ez milyen előnyökkel járna, és hogy van-e politikai konszenzus ebben a kérdésben. A szerződések meg-nyitása és módosítása nem lehet öncélú – nyilatkozta Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára. Az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) vetődött fel az alapszerződések megnyitásának kérdése.
author
MTI

2022. június 14. 17:15

Martin Klus
- Szlovák Kormányhivatal

Klus rámutat, hogy az egyes tagállamokban jelentősen eltérnek a vélemények arról, hogy milyen változtatásokra lenne szükség, és hogy van-e értelme megnyitni a szerződéseket. „Úgy vélem, a polgárok számos kulcsfontosságú javaslata és kérése teljesíthető a meglevő szerződéses keretek keretében, és nem lenne jó, ha évekig tartó vitákat folytatnánk olyan témákról, amelyekben lehetetlen rövid idő alatt kompromisszumra jutni. A világjárvány és az ukrajnai agresszió is megmutatta, hogy az EU-nak megvannak a hatáskörei és a kapacitása ahhoz, hogy gyors és hatékony megoldásokat találjon az aktuális mandátumán belül” – hangsúlyozta.

Úgy véli, a polgárok ajánlásainak és javaslatainak végrehajtására a meglevő szerződések keretében kell megoldásokat keresni. „Szlovákia nem ellenzi a szerződések felülvizsgálatának megvitatását, de előbb tisztázni kell, hogy a szerződésmódosítások milyen konkrét előnyökkel járnának a lakosság számára, és hogy van-e politikai konszenzus ezekkel kapcsolatban. Erről az elkövetkező hetekben, hónapokban fogunk egyeztetni” – mondta. Klus figyelmeztetett, hogy a szerződések megnyitása és módosítása buktatókkal járhat. „Különösen ezekben a nehéz időkben nem lehet célja senkinek, hogy például az uniós intézmények között összeütközés alakuljon ki a hatáskörök területén, mert ez gyengítheti az Unió fejlődését” – tette hozzá.

Klus emlékeztet arra, hogy 13 tagállam nem támogatja a szerződésmódosításokat, ezért az első kérdés az, hogy egyáltalán megnyitják-e a szerződéseket. „Ha megváltozna is az álláspontjuk, mindenáron el kell kerülnünk egy hosszúra nyúló, nehéz és önsorsrontó folyamatot. Nem szabad elfelejteni, hogy például a Lisszaboni Szerződés kidolgozása több évet vett igénybe, és még évekig tartott a bonyolult ratifikációs folyamat. Mindenesetre az ukrajnai konfliktus, valamint a világjárvány okozta válság megmutatta, hogy az EU képes hatékony megoldásokat találni, és viszonylag gyorsan, egységesen cselekedni, ami optimizmussal tölt el” – jegyezte

Klus hangsúlyozta, hogy Szlovákiának megvannak az elképzelései, és ezek védelmében megpróbál konstruktívan részt venni a folyamatban, és általánosan elfogadható kompromisszumot keresni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.