Közélet

Čaputová: Összeadva kell értelmezni az első és a második nemzetiséget

Pozsony | Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerint összeadva kell értelmezni a népszámlálás nemzetiségre vonatkozó első és második kérdésére érkező válaszokat az egyes kisebbségek létszámának megállapításakor.
author
Czímer Gábor

2022. január 25. 16:30

Zuzana Čaputová
- TASR

Az államfő egyértelműen állást foglalt amellett, hogy a magukat az első vagy második lehetőségnél egy adott nemzetiséghez tartozónak vallók számát összeadva kell értelmezni. A közösségi oldalán tett bejegyzésben azt írja, a Szlovák Statisztikai Hivatal a módszertanában azonos értékűnek tekintette a két kategóriát. „Annak érdekében, hogy eloszlassuk az ezzel kapcsolatos félelmeket, úgy gondolom, a kisebbségek képviselőivel való kommunikáció során a lehető legrövidebb időn belül meg kell határozni a vonatkozó jogi normák egységes értelmezését is” – tette hozzá Čaputová. A népszámlálás adatai közvetlenül a kisebbségi nyelvhasználati törvényben szerepelnek. Eszerint azon a településen lehet a hivatalban egy adott nemzetiség nyelvét használni, ahol az adott kisebbség legalább a lakosság 15 százalékát alkotja. Közvetve azonban más jogi normákban is felhasználják a népszámlálás nemzetiségre vonatkozó adatait.

Az elnök szerint a nemzetiségek körében bizonytalanságot okozott, hogy az ügyben illetékes szervek még nem nyilatkoztak arról, miként akarják értelmezni a nemzetiségre vonatkozó első és második kérdésre érkező válaszokat. Ő azonban fontosnak tartja, hogy a népszámlálás eredményeit a kisebbségek számára kedvező módon interpretálják. Az államfő a bejegyzésében arról is ír, a népszámlálás igazolta, a nemzetiségi kisebbségek Szlovákia lakosságának jelentős részét alkotják. „Több mint 300 ezer lakos pedig élt azzal a lehetőséggel, hogy két nemzetiséghez tartozónak vallja magát” – mutatott rá Čaputová.

Az államfő kijelentésére reagálva Gyimesi György parlamenti képviselő arról beszélt, sajnálja, hogy Čaputová akkor nem nyilatkozott az ügyben, amikor a nemzetiségre vonatkozó második kérdés bekerült a népszámlálás kérdőívébe. Szerinte már a kérdéssor összeállításakor rögzíteni kellett volna, hogy miként értelmezzék a két kérdésre érkező válaszokat. „Viszont osztom a véleményét, miszerint az első és a második nemzetiséget össze kell adni” – tette hozzá. A képviselő kiemelte, továbbra sem ért egyet azzal, hogy a nemzetiségre vonatkozó második kérdést bevezették, de ennek ellenére szerinte ugyanúgy kell tekinteni arra, aki második helyen vallotta be a magyar identitását, mint aki az első kérdésnél tett így.

Gyimesi is arra emlékeztetett, a nemzetiségre vonatkozó kategóriának jelenleg nincs nincs meg a rögzített értelmezése. Rámutatott, ha ezt máshogy nem lehet megoldani, akkor ennek érdekében törvényt kell az ügyben módosítani. Úgy látja, nagy valószínűség szerint az utóbbi eset áll fenn, így jogszabály-módosításra lesz szükség. „Ebben az esetben állok elibe, hogy ezt benyújtsam” – jelentette ki a képviselő. Azzal kapcsolatban, hogy a koalíción belül miként állnak ehhez az egyes szereplők, úgy nyilatkozott, nincsenek konkrét információi, erről még nem tárgyaltak. Ugyanakkor azt várja el a kettős nemzetiség mellett érvelő képviselőktől, hogy az összegzéses értelmezést is támogatni fogják. A képviselő szerint ha azonban mégsem ez az értelmezés jutna érvényre, akkor az elsősorban a romák és ruszinok nyelvhasználati jogait korlátozná. A mostani népszámlálás nemzetiségre vonatkozó első kérdésénél ugyanis kevesebben vallották magukat ezen közösséghez tartozónak, mint ahányan romának vagy ruszinnak vallották magukat a korábbi felmérések egyetlen ilyen kérdésénél.

A Szövetség részéről a párt Országos Tanácsának elnöke, Sólymos László a közösségi oldalán úgy reagált az államfő kijelentésére, örül annak, hogy a köztársasági elnök úgy látja a helyzetet, mint ők.

A népszámlálás nemzetiségi adatai szerint az ország 5 449 270 lakosából 422 065 személy (7,75 %) vallotta magát magyarnak a felmérés nemzetiségre vonatkozó első kérdésénél. A 2021-es volt azonban az első olyan szlovákiai cenzus, amelyben a nemzetiségre egy második kérdés is vonatkozott. Az online űrlapon először a „Mi az ön nemzetisége?”, majd az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következett. Az utóbbi lehetőséggel élve további 34 089 személy nyilatkozott úgy, hogy a magyar nemzetiséghez is tartozik. Ők az első helyen valamilyen más identitást jelöltek meg. A nemzetiségre vonatkozó első és második kérdésnél magukat magyarnak valló személyek az ország összlakosságának 8,37 százalékát teszik ki.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Árat emelnének a pékségek

Betelt a pohár a pékeknél, már a kenyér is megfizetethetlen lesz?

koronavírus-vakcina

Bevásárol majomhimlő elleni vakcinából az Európai Unió

építőipar

Egekbe szökött az építőanyagok ára, a cégek is több pénzt kérnek

Ellentmondó nyilatkozatok a kelet-ukrajnai tömegsírokról

Újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban, 70 civil holttestét emelték ki

Naszvad

Indulhat a próbaüzem a naszvadi-ímelyi tisztítóállomáson

dd

Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.