Közélet

Čaputová kivédte Šefčovič első komoly támadását

Pozsony | Kiéleződött a hétvégén az egyébként eléggé visszafogott kampány az államfőválasztás második fordulója előtt. Maroš Šefčovič (Smer-jelölt) azzal vádolta meg vetélytársát, Zuzana Čaputovát, hogy törvényt sértett, amikor jogvégzett gyakornokként vállalkozó is volt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 25. 18:02

Čaputová - TASR-felvétel

Šefčovič arra a jelenleg érvényes szabályra alapozta kritikáját az RTVS szombati vitaműsorában, mely szerint egy ügyvéd vagy egy jogvégzett gyakornok nem végezhet egy időben ügyvédi és vállalkozói tevékenységet. „A szabályok egyértelműek – az ügyvéd köteles minden olyan körülményt ismertetni az ügyvédi kamarával, amely az ügyvédi tevékenység felfüggesztését vagy az ügyvédi jegyzékből való kihúzását vonhatja maga után. Nem találtam egyetlen olyan értelmezést sem, amely szerint a jogi gyakorlatot egy időben lehetne végezni a vállalkozói tevékenységgel” – nyilatkozta Šefčovič. Čaputová megjegyezte: amikor gyakorlatát végezte, nem volt köteles bejelenteni a vállalkozói tevékenységét a kamaránál, amennyiben az nem jogtanácsadás volt. Ezt tegnap a Szlovák Ügyvédi Kamara is megerősítette. A Smer jelöltje szerint ráadásul a jogvégzett gyakornoknak három hónap kivételével egész évben az ügyvéd irodájában kell végeznie gyakornoki tevékenységét, miközben Čaputová Eva Kováčechová Besztercebányán bejegyzett ügyvédi irodájában végezte gyakorlatát, a bejelentett lakhelye Bazinban volt. Čaputová szerint azonban abban az időben ez is megengedett volt. Eva Kováčechová is igazolta, hogy Čaputová minden érvényes előírás és törvény értelmében végezte gyakorlatát. Abban az időben ráadásul Bazinban volt Kováčechová kihelyezett irodája, így az sem igaz, hogy nem az ő irodájában végezte volna gyakorlatát az államfőjelölt. „Naponta kommunikáltunk, telefonáltunk, e-maileztünk, s hetente személyesen is találkoztunk” – közölte Kováčechová.

A két államfőjelöltre a héten még három vita vár. Ma este a Denník N lap szervezte műsorban vitáznak, a közvetítést a lap Facebook-oldalán követhetik élőben. Holnap este fél kilenckor kezdődik az államfőjelöltek vitája a Markíza tévécsatornán, az utolsó vitát a közszolgálati RTVS fogja sugározni szerdán este negyed nyolctól. (TASR, dp)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?