Közélet

Čaputová hiszi,hogy az új bírók visszaadhatják a bírói hatalomba vetett bizalmat

Pozsony | Zuzana Čaputová államfő bízik benne, hogy az új alkotmánybírók hozzásegítenek az igazságosságba és a bírói hatalomba vetett bizalom visszaszerzéséhez. A kinevezés kapcsán mondott beszédében utalt a bírói túlkapásokra is. Hangsúlyozta: a nyilvánosságnak garantálni kell, hogy a bírói szakma képes leszámolni a visszaélésekkel. Čaputová az állampolgároktól azt kérte, hogy az igazságosság követelése közben legyenek ők is igazságosak.
TASR

2019. október 10. 12:30

Zuzana Čaputová
- TASR-felvétel

„Az ítéletek befolyásolásával gyanúsított bírók ügye olyan súlyos, hogy az igazságszolgáltatás jó hírnevét és hitelességét már nem lehet megóvni vagy visszaszerezni sem hallgatással, sem annak színlelésével, hogy nem történt semmi komoly. Ha beigazolódik a gyanú, amelyről az elmúlt napokban olvastunk, az a lehető legnagyobb kudarc bizonyítéka lesz, amely az igazságszolgáltatás területén csak bekövetkezhetett. Egyben világos jele lesz annak, hogy az igazságszolgáltatás öngyógyításra szorul. Ezt a lehetőséget nem szalaszthatjuk el” – emelte ki az államfő.

Hozzátette: az állami szervek, az igazságügyi minisztérium, a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok – beleértve az alkotmánybíróságot is – kötelesek úgy eljárni, hogy a lehető legkisebb kétség se merülhessen fel azzal kapcsolatban, hogy a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elve kivétel nélkül minden állampolgárra nézve egyformán érvényes. Az államfő szeretne bízni abban, hogy az alkotmánybírók a döntéseikkel és a személyes példájukkal hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a szlovákiai igazságszolgáltatás hitelesebbé váljon.

„Annál is inkább, mivel éppen önök, a bírók az egyetlenek, akik anélkül állíthatnak tükröt az igazságügy elé, hogy bárki az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításával gyanúsíthatná meg önöket. Az önök döntéseitől is függ, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén, demokratikus jogállam lesz-e” – fűzte hozzá az államfő.

Čaputová elismerte, hogy a bírók, ügyészek és rendőrök befolyásolásáról szóló hírek után az emberek indokoltan csalódottak, mégis azt kérte tőlük, hogy az igazságosság követelése közben legyenek ők is igazságosak. „Hogy az egyéni kudarcokat ne vetítsük ki az egész bírói szakmára. Hogy tegyünk különbséget, ne általánosítsunk, és ha lehet, bizakodjunk. Természetesen emellett elengedhetetlen az is, hogy minden gyanús ügyet kivizsgáljanak, és hogy győzzön az igazság. Az utóbbi hónapok történései bizonyítják, hogy jó úton haladunk efelé” – zárta az államfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!