Čaputová: Fel kell készülnünk az esetleges harmadik hullámra

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Fel kell készülnünk az esetleges harmadik hullámra, és meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy az a lehető legenyhébb következményekkel járjon – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a TASR-nek a beiktatása második évfordulója alkalmából adott interjúban. Úgy véli, a pandémia következményei szociális és gazdasági téren igen számottevőek, és még sokáig fogják éreztetni a hatásukat. A közeljövőben intenzívebben akar foglalkozni a szociális témákkal.

Az államfő szerint a világjárvány elleni küzdelemben kulcsfontosságú a védőoltás. „Sikerült megoldani a kezdeti, az oltásra való jelentkezéssel és a vakcinák elosztásával kapcsolatos nehézségeket. Most biztosítani kell az oltási lehetőségek kiterjesztését, hogy főleg az időseknek ne kelljen utazniuk az oltás után. A megoldást a mobil oltócsapatok, a körzeti orvosok által beadott védőoltás vagy a cégek által lebonyolított vakcinázás jelentheti” – vázolta fel Čaputová, hozzátéve: a vakcina az egyedüli módja, hogy elkerüljük a legrosszabbat, és ezután ismét normálisan élhessünk, illetve teljes mértékben az ország újjáépítésére összpontosíthassunk.  

Az elnök asszony rámutatott arra is, mennyire kimerültek az orvosok, a nővérek és az egészségügyi alkalmazottak. Felhívta a figyelmet, hogy javítani kell a munkakörülményeiken, ide értve a bérezést is, különben külföldre távoznak a jobb feltételek végett. Hozzátette: jobb körülményeket kell biztosítani a szociális intézetek és a tartósan betegeket ápoló intézetek számára is. Hangsúlyozta, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók, ápolónők és ápolók nélkül nem birkóztunk volna meg a pandémiával, és nélkülük nem lenne esélyünk az esetleges harmadik hullámmal szemben sem.

Čaputová szerint a világjárvány még inkább elmélyítette a szociális különbségeket Szlovákiában. „Sokan elveszítették az állandó bevételüket, mert nem tudtak tovább vállalkozni. Nem minden gyereknek volt lehetősége csatlakozni az online oktatáshoz. Sokan kiestek a szociális háló hézagain. Főleg az egyedülálló anyák kerültek nehéz helyzetbe” – mutatott rá az államfő.

Az elnök asszony a közeljövőben sokkal többet akar foglalkozni a szociális témákkal. „Vidéken nincs elég munkalehetőség, vagy csak olyan munka van, amely nem biztosít méltó megélhetést. Egyesek emiatt kénytelenek külföldön munkát keresni” – hangsúlyozta Čaputová, hozzátéve: ha Szlovákia jobb országgá akar válni, a lakosai esélye a méltóságteljes életre nem függhet attól, hogy melyik régióba születtek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?