Čaputová tudományos területen folytatná

Zuzana Čaputová Petr Pavel

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az oktatásnak akarja szentelni magát, hivatali ideje lejárta után akadémiai területen dolgozna. Ezt szerdán mondta az államfő, miután találkozott Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel a prágai várban.

Galéria

Az elnök asszony azt mondta, a következő hónapokban pihenni szeretne. „Egyértelmű, hogy semmilyen politikai hivatalt nem vállalok, kilépek a politikából. A következő időszakban nagyon szeretném valami olyasminek szentelni magam, amit én növekedésösztönzésnek neveznék. Ehhez a legközelebb az oktatás, talán a tudományos szféra áll” – utalt a terveire az elnök asszony.

Čaputová utolsó hivatalos külföldi látogatása során megismételte, hogy a Szlovákia és Csehország közötti kapcsolatok rendkívüliek, amelyek alapja elsősorban az emberi közelség. „Olyan közel állunk egymáshoz, hogy őszinte és konstruktív visszajelzéseket is kaphatunk egymástól... Meggyőződésem, hogy továbbra is fennmarad ez a rendkívüli közelség országaink között” – mondta a szlovák államfő.

A jelenlegi időszakban, amikor a világ válságokkal néz szembe, különösnen fontos a Szlovákia és Csehország közötti szoros kapcsolat. Čaputová azzal zárta beszédét, hogy jólétet és nyugodtabb időket kívánt Csehországnak.

Pavel megköszönte az együttműködést Čaputovának, és azt mondta, mindig szívesen látják a prágai várban. „Az elnök asszony hozzáállásának, barátságosságának, nyitottságának és korrektségének köszönhetően az elmúlt években elmélyültek és erősödtek a kapcsolatok országain között, amiért őszinte köszönet illeti – mondta a cseh államfő.

Pavel megjegyezte, Čaputovával sok kérdésben mély egyetértés van közöttük, de az új szlovák államfő érkezésével ez megváltozhat. Hozzátette, ezen a téren a jó cseh-szlovák kapcsolatokra szeretne építeni. Pavel szerint ebben érdekelt Peter Pellegrini is.

Hangsúlyozta, hogy bár a két kormány közötti konzultációk megszakadtak, a két ország közötti együttműködés nem. „Minden téren, ahol lehetőség lesz a konszenzusra, közösen haladunk tovább... Demokráciában élünk, nem kell mindannyiunknak azonos állásponton lennünk” – mondta Pavel.

Čaputovának ez az utolsó hivatalos külföldi útja. A prágai várból a botanikus kertbe megy, ahol a Roots of Personalities projekt keretében elültet egy hársfát, Szlovákia fáját. Csütörtökön beszédet mond a Prague European Summit  konferenciáján, és kitüntetést vesz át. A cseh és a szlovák államfő is országa legmagasabb állami kitüntetését adja át a másik félnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?