Čaputová aláírta a nemzeti parkokban történő fakitermelést tiltó és a PET-palackok visszaváltását bevezető törvényt

čaputová sólymos

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden aláírta a környezetvédelmi minisztérium három fontos jogszabályát, a természet- és tájvédelmi törvény módosítását, az egyszer használatos italcsomagolás visszaváltásáról szóló jogszabályt és a kibocsátáskereskedelemről szóló törvény módosítását.

A természetvédelmi törvény módosítása megtiltja a nagy kiterjedésű fakitermelést a nemzeti parkokban és más értékes területeken. Ez az első, de annál fontosabb lépés a természetvédelem szabályainak meghatározása terén” – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A módosítással 17 év után bővülnek az Állami Természetvédelmi Hivatal jogkörei. A természetvédők jóváhagyása nélkül nem kerülhet sor semmiféle fakivágásra a 3-as vagy annál magasabb védettséget élvező területeken – vagyis nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken, rezervátumokban.

Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10% -át jelenti. A módosítás 2020. január 1-én lép hatályba.

Az államfő egyben aláírta az egyszer használatos italcsomagolás betétdíjas rendszeréről szóló jogszabályt is, amely jelentős mértékben hozzájárulhat az osztályozottan visszagyűjtött PET-palackok és italdobozok mennyiségének növeléséhez. Jelenleg az italcsomagolás 60 százalékát vagyunk képesek elkülönítve összegyűjteni, a többi hulladéklerakóra, vagy rosszabb esetben a természetbe kerül. A visszaváltásnak köszönhetően a palackok és fém italdobozok 95 százaléka oda kerülhet, ahova való, az újrahasznosító létesítményekbe.

Az új jogszabály 2020. január 1-én lép életbe, a gyakorlatban pedig 2022-ben, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhat a visszaváltás.

A két említett törvény mellett az elnök aláírta a kibocsátáskereskedelemről szóló jogszabály módosítását is. A változás tisztázza az alapfogalmakat, a kibocsátási egységek érvényességét és definiálja a modernizációs alapot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?