Čaputová: A szegénységnek női arca van

zč
Pozsony |

Magasabb juttatás az anyagi szükséghelyzetben lévők részére, lakhatási támogatás, elérhető óvodák és pszichológiai segítség – Zuzana Čaputová államfő szerint ezek az intézkedések járulhatnának hozzá leginkább a szegénységgel küzdő nők megsegítéséhez.

A nemzetközi nőnap alkalmából az államfő kedden kerekasztal-beszélgetésre hívta több politikai párt, szakmai és civil szervezet képviselőjét. A találkozó fő témája a romló szociális és gazdasági helyzet nők életére gyakorolt hatása volt. Čaputová hangsúlyozta, Szlovákiában a nőket fenyegeti leginkább a szegénység. „Képletesen mondva a szegénységnek női arca van” – jegyezte meg, majd hozzátette, ezt számos tény és statisztika is alátámasztja. Hangsúlyozta, a nők számára a munkaerőpiacon sem egyenlőek a feltételek, gyakran alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak, hiába végzik ugyanazt a munkát. A nemek közötti bérszakadék továbbra is jelentős, eléri a 18 százalékot. Mindemellett a nemi alapú erőszak szintén gondot jelent napjainkban.

Čaputová rámutatott, elsősorban a szegénység kérdésének megoldására keresték a választ, a jelenlegi áremelkedések és a közeljövőben várható drágulás ugyanis rendkívül nehéz helyzetbe sodorja az egyébként is szegénységgel küszködő nőket. Emlékeztetett, a minimálbért kereső alkalmazottak kétharmada, valamint az egyedülálló szülők 87%-a nő, miközben minden harmadik ilyen háztartást szegénység fenyeget. Az idősebb réteget egyaránt magasabb arányban érinti ez a probléma – 50 év felett épp a nők azok, akik számára nagyobb kockázatot jelent a szegénység, ebben a korban sokkal nehezebb munkát találni. Beszédében kitért a járvány okozta nehézségekre, valamint az Ukrajnából menekülni kényszerülő nők helyzetére egyaránt. Kiemelte a lakosok által tanúsított szolidaritást és emberséget, de fontosnak tartja, hogy a szlovákiai nők helyzetéről se feledkezzünk meg.

Elsősorban az úgynevezett dolgozó szegénységbe tartozó nők támogatását vitatták meg, nekik ugyanis nem jár az anyagi szükséghelyzetben lévők részére fenntartott juttatás. Čaputová szerint a szakértők is azt javasolják, a lakhatási támogatást tegyék elérhetővé ennek a rétegnek is. Hangsúlyozta, az áremelkedés következtében az egyedülálló anyáknak nagyon nehéz biztosítani a lakhatást és az élethez szükséges egyéb feltételeket. Az államfő állítása szerint a felelős minisztérium különböző elemzéseket készített a lakástámogatás lehetséges formáiról – 137 millió euróból körülbelül 1 millió ember részesülhetne anyagi juttatásban. Úgy véli, a kormánynak komolyan meg kellene fontolnia a támogatás bevezetését, ez a megoldás ugyanis célzott segítséget jelentene azoknak, akiknek igazán szükségük van rá. Figyelmeztetett, problémát jelent az is, hogy a nők gyakran akaratuk ellenére sem tudnak dolgozni, hiszen nincsenek ehhez megfelelő feltételek biztosítva – már hosszú ideje problémát jelent az óvoda és bölcsődehálózat kedvezőtlen állapota.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?