Bútora: Ösztöndíjakat és felsőoktatási fejlesztési intézkedéseket készítünk elő

Daniel Bútora

Az oktatásügyi minisztérium ösztöndíjprogramot készít elő. A pályázók 3000 eurós összeget nyerhetnek el a szlovákiai felsőoktatási intézményekben végzett tanulmányaik első három évében. Ezt Daniel Bútora oktatásügyi miniszter közölte a TASR-rel. Hozzátette: az ösztöndíj azokat a hallgatókat érinti, akik 2024 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat.

A minisztérium ezenkívül felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésével kapcsolatos pályázati felhívásokat készít elő a helyreállítási terv keretében – magyarázta Bútora. Olyan tevékenységeket is terveznek, amelyek a főiskolák és egyetemek népszerűsítését fogják támogatni külföldön. A miniszter hangsúlyozta: a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség jelenleg a belső rendszereiket értékeli. „A minisztérium nem avatkozik bele a folyamatba, csupán figyelemmel kíséri azt” – tette hozzá.

Mint elmondta, a minisztérium lassan elkezdi kiértékelni és szerződtetni a felsőoktatási intézmények épületeinek a felújításával és korszerűsítésével kapcsolatos projekteket, illetve azokat, amelyek az intézmények konzorciumba szerveződését érintik. A szerdai (augusztus 23.) kormányülésen a felsőoktatási intézmények hosszútávú fejlesztési tervezetét is elfogadták. „Elfogadása az ún. teljesítmény alapú szerződések előfeltételét jelenti, amelyek új eszközként szolgálnak a felsőoktatási intézmények jövőbeli teljesítményének tervezéséhez és azok diverzifikációjához” – közölte Bútora. Mint elmondta: a finanszírozás átdolgozott módszertanának első változatát valószínűleg szeptember végén, október elején fogják bemutatni.

A minisztérium szakértői munkacsoportja egy nemzeti kutatási etikai kódex kidolgozásán is dolgozik. „Ez mintaként szolgálhat az akadémiai környezetben felmerülő etikai kérdések tisztázásához. Érinteni fogja például a munkaviszonyt, az alkotói tevékenységet, de az olyan érzékeny témák kezelését is, mint a mobbing/bossing, zaklatás stb. a munkahelyen vagy az oktatási folyamatban” – közölte Bútora. Hozzátette: az etikai kódex különféle korábbi kezdeményezésekre épül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?