Közélet

Bútora függetlenként indulna

Pozsony | Martin Bútora komolyan fontolgatja, hogy jelölteti magát köztársasági elnöknek, de a Hídon kívül más párttal még nem egyeztetett. A politikusi tapasztalatokkal is bíró szociológussal szemben a Népi Platform pártelnökei állítólag nem emeltek kifogást, de a jobbközép közös elnökjelöltje nem biztos, hogy ő lesz.
Veres István

2012. november 12. 14:30

 

A Híd nemrég megszólította Martin Bútorát a 2014-es köztársasági elnök-választás kapcsán, erősítette meg lapunknak a szociológus. „Az én esetemben ezt úgy tudnám elképzelni, hogy van egy független jelölt, aki nem párttag, és a széles politikai középet képviseli, alapvetően demokrata-liberális beállítottsággal” – magyarázta Bútora. Szerinte a politikai pártok támogatása nem kell, hogy döntő legyen, a szavazók ugyanis saját meggyőződésük alapján és szimpátiából szavaznak, nem árt viszont tájékozódni, miként vélekednek a pártok. „A Híd támogatása egy lépés lehet afelé, hogy más környezetből is támogatást kapjak” – véli Bútora. Bugár Bélán kívül mással még nem egyeztetett a kérdésben.
 
A Radičová-kormány volt pártjainak elnökei már többször tárgyaltak a lehetséges közös jelöltekről. Bútora ellen állítólag nincs kifogásuk, de Bugár szerint ez kevés. Mint mondta, az egyeztetések mostani szakaszában még távolinak tűnik a közös jelölt személye. „Amint érezzük, hogy többségi támogatást szerezhet, javasolni fogjuk” – mondta a Híd elnöke Bútoráról. A KDH jelöltje egyelőre Pavol Hrušovský, az SDKÚ pedig belső problémái miatt egyelőre nem tud állást foglalni a kérdésben. Az SaS megkérdőjelezi a közös jelölt fontosságát is. Az ellenzéki pártoknak tolerálniuk kellene nézetkülönbségeiket a közös, magasabb cél érdekében, figyelmeztet Bútora. 
 
További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.
Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?