Közélet

Bugár: Magára maradt a Híd

Pozsony | Optimista hangulatban indult a Híd eredményvárója szombat este Pozsony belvárosában, az attraktív Austria Trend Hotelben.
Szalay Zoltán

2016. március 6. 15:19

Nyolc körül már Bugár Béla is ott volt az emberek között, több képviselőjelölt társaságában. A sajtóteremben ekkor már alig találni szabad konnektort, a bummosok és a Pátria rádió riportere mögött helyezkedünk el, videostábunk a hidas jelölteket hajkurássza, és elkezd játszani a DJ. A vacsora bőséges, még palacsinta is van, akinek ez sem elég, annak örülhet, hogy halmokban áll a PEZ cukorka az asztalokon. A DJ Fenyő Miklóssal hangol, a multikulti hangulatot az IMT Smile slágerei erősítik, és Bugár Béla megtartja első rövid sajtótájékoztatóját is. Már nem lesz ennyire laza az est folyamán, mint most.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"221602","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Miután mindenki lenyelte utolsó falat sütijét, és befutottak a vásárúti rétesek is, amelyeket František Šebej és Pfundtner Edit kísért, hamarosan becsap az első villám. A tévé köré gyűlik a vendégsereg, és amikor az exit poll eredmény megjelenik, már valahogy senkinek sem természetes a mosoly az arcán. Bugár Béla néhány perccel korábban még arról beszélt, nem nagyon fog inni az este, mert a pártelnöknek józannak kell maradnia. Értelmét vesztette a mondat, már mindenki színjózan.

Solymos László még nem vesztette el a hidegvérét, higgadtan mondja, majd holnap leülnek, és megbeszélik, lehet-e ebből jobboldali kormány, arra a kérdésre pedig, hogy mit szól Kotleba berobbanásához, csak annyit mond, „szomorú”.

A fél tizenegyes sajtótájékoztató úgy indul, mint egy anyák napi műsor, Bugár Béla virágcsokrokat ad át a feleségének, a lányának és a kampánymenedzser Nochta Editnek, köszönetet mondva, hogy kibírták vele a kampányt. Az érdemi részhez érve Bugár elmondja, márpedig ő nem fog semmit mondani. Sem ma, sem holnap. Annyit azért elárul, reméli, hogy az exit poll téved, és jobb végeredményre számít.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"221646","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az ételek felé kukucskálva Rudolf Chmel korábbi kisebbségi miniszterelnök-helyettesbe botlunk, aki mostanában sokat betegeskedett, de azért a rá jellemző széles mosollyal mondja, hogy „ő már csak egyre jobban van”. Amikor az exit pollról kérdezzük, elkomorul, és csak annyit mond, ezt nem várta. Hasonlóképpen van ezzel Hunčík Péter is, aki szerint ez az exit poll alighanem egyes túlságosan exhibicionista szavazók „műve”. Mi van, ha mégsem, kérdezzük, Hunčík szerint ez esetben előrehozott választásokra számíthatunk.

Egyre feszültebb lesz a hangulat: a Statisztikai Hivatal mintha szándékosan próbálná kikészíteni az emberek idegeit. Az az egy fontos, legyetek jók most, már nem kell túl sok a holnaphoz – szól a hangfalakból, de mi már tudjuk, hogy igenis, sok kell, és nem is biztos, hogy annyira vágyunk arra a bizonyos holnapra. Befut Németh Ilona képzőművész és Bindics Gábor kultúrmenedzser is, nekünk pedig Simon Zsolt nyilatkozik. Nem biztos, hogy Kotleba Besztercebánya megyében a legerősebb, mondja. „Fico óriási félelmet igyekezett kelteni az emberek között, ami nem neki lesz eredményes, hanem Kotlebának.” Simon szerint Kotleba és Kollár sikere nem azt jelzi, hogy a hagyományos pártok kudarcot vallottak volna. „A korábbi választásokon is ott volt az SOP vagy az ANO, mint a Kolláréhoz hasonló pártok.” De a Kotlebáéhoz hasonló még nem volt, és alighanem magyar szavazatokat is kapott. „Nem hiszem, hogy magyarok is szavaztak volna rá – véli Simon. – Viszont: nézzük meg, ki támogatja Kotlebát Besztercebánya megyében? Nem az MKP-s képviselők állnak mellette? Mennyire fonódott össze az MKP azzal a Kotlebával, aki Rozsnyón leköpte a Kossuth-szobrot?”

Érthető, innen ezt már nehéz lesz visszahozni, a DJ azért még próbálkozik, szól a Szállj el, kismadár. Peter Šrámek is ott sétálgat a vendégek között, elég egykedvűen, az utolsó falatkák hevernek a tálcákon, hátul, a desszertrészlegen árván várakozik a Híd-torta, mellette egy vízzel teli kancsóban a nagy kés arra vár, hogy valaki megragadja.

Beragad az este, már azon morfondírozunk, valószínűleg mindenki szörnyethalt a statisztikai hivatalban az eredmények láttán. Fél négy körül érünk ötven százalékos feldolgozottság fölé, és Bugár kiáll az újságírók elé. Egyedül maradtunk, mondja. Ez a parlament katasztrófa, mondja. Kicsit megvádolja az újságírókat, egyesek ingerülten vágnak vissza, de már nincs sok fény a tekintetekben. Barnul már a hajnal odakint.

Nézze meg a Híd székházában készült többi videóriportunkat is!

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"221694","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"221740","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"221776","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Heger: léptünk egyet a szabadság felé

b

Tragikus baleset Naszvadnál

a

Danko: a magyarok viszik a Szputnyikot

Vlagyimir Putyin

Ennyit keresett Putyin 2020-ban

kézilabda

GALÉRIA: A magyarok kiütötték az olaszokat

koronavírus rendőrség határ

A Szlovákiába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.