Bugár: a magyarok nem érezték, hogy van tét

bb

Bugár Béla az államfőválasztáson a szavazatok 3,10 százalékát szerezte meg. A Híd elnökét az eredményéről, Zuzana Čaputová támogatásáról, és a magyarok alacsony szavazókedvéről kérdeztük.

Csalódott?

Nem tagadom, jobb eredményt vártam, viszont ezek a számok nem véletlenek. A moratórium előtti utolsó felmérésekből már látszott, hogy egyértelműen Čaputová a legesélyesebb jelölt. A második helyezett azonban már egyáltalán nem tűnt biztosnak, Maroš Šefčovič és Štefan Harabin közt csekély volt a különbség. Szerintem ennek tudható be, hogy a választóink jelentős része „átszavazott”, és inkább Čaputovát karikázta, hiszen tartottak egy szélsőséges jelölt bejutásától. Hozzátenném, a szavazóink az utóbbi években hozzászokhattak ahhoz, hogy a szlovák–magyar feszültségek szinte eltűntek. Úgy vélem, ez főként nekünk köszönhető.

Melyik választói réteget tudta leginkább megszólítani?

Ismét az utolsó felmérésekre tudok hivatkozni, amelyek Čaputová győzelmét és a támogatottságom csökkenését jósolták. Azért is veszthettem szavazókat, mert a dél-szlovákiai választók úgy látták, Bugár úgysem juthat a második fordulóba. Az idősebbek körében egész jó eredményeket értem el, viszont a fiatalokat nem sikerült megszólítani. Ez nem meglepő, hiszen a legfiatalabb választók nem emlékezhetnek arra, hogy amikor az utóbbi 29 évben komoly döntéseket kellett hozni, például amikor a mečiarizmus következményeit kellett eltakarítani, akkor ki tette ezt meg. Karolína Farská, a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezője egy tüntetésen kijelentette, ő nem emlékszik arra, mi volt 1998 előtt. A kora miatt ez nem meglepő. Ez tökéletesen mutatja, hogy ez a korosztály miért nem támogatott engem.

Mit jelent az eredmény a Híd szempontjából, milyen hatással lesz a párt támogatottságára? Jövőre parlamenti választás.

Ebből a szempontból nem lehet összehasonlítani a két választást. Most nem pártokra szavaztak az emberek. Nézzük meg Milan Krajniak pártját, a Sme rodinát. Krajniak 3 százalék alatt teljesített, viszont a felmérések a pártnak 10 százalék körüli támogatottságot mutatnak. De még egyszer mondom, mi is jobb eredményre számítottunk.

Kijelentette, hogy tárgyalni szeretne Čaputovával. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Híd beáll a Progresszív Szlovákia jelöltje mögé, még akkor is, ha ez nem tetszik a koalíciós partnereinek?

Nem egyeztünk meg a koalíciós partnereinkkel abban, hogy közös jelöltet támogatunk, így ez nem is lesz hatással a döntésünkre. Ahogy már említettem, a szavazóink jelentős része Čaputovát támogatta, ezért mindenképpen mielőbb tárgyalni szeretnék vele. Viszont csak azért nem támogatnánk, mert néhány választónknak szimpatikus. Szeretném látni, hogy az általunk támogatott jelölt komolyan veszi a magyarság kérdését, és nem csak a kampány alatt ígérget. A kisebbségek támogatását olyan formában is elképzelhetőnek tartom, hogy a köztársasági elnöki hivatalban lesz felelőse ennek a témakörnek, olyan szakember, aki kifejezetten ezzel foglalkozik. Elég arra gondolnunk, hogy milyen támogatottsága volt a magyarok közt Andrej Kiskának, ennek ellenére a kisebbségek helyzetére egyetlen évértékelő beszédében sem tért ki.

Alacsony volt a magyarok szavazókedve, ön ezt mivel magyarázza? Miért nem sikerült több magyar szavazót elvinni az urnákhoz?

Nehéz erre általános választ adni, a helyzet minden régióban más. Voltak olyan települések, például Királyhelmec, ahol én győztem. Voltak olyan ruszin többségű falvak, ahol megelőztem Čaputovát, sőt, olyan helyen is jól teljesítettem, ahol MKP-s a polgármester. Ellenben Komáromban és más magyarlakta városokban nem sikerült nyernem. Talán a szlovákiai magyarok nem érezték úgy, hogy az államfőválasztásnak valóban nagy tétje van. Igaz, az utóbbi időben nagyon sokat tettünk a szlovákiai magyarokért. Úgy látszik, ezzel meg vannak elégedve. Nem tudtunk olyan ajánlattal előállni, amivel nagyobb számban az urnákhoz tudtuk volna csábítani őket. De nemrég kérdezték tőlem, hogy ha most kezdődne a kampány, akkor másképp csinálnék-e valamit. A válaszom az, hogy nem. Úgy gondolom, hogy mi mindent megtettünk, ami tőlünk tellett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?