Bruttó ezer euró az átlagbér?

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">A munkáltatók adatszolgáltatásán és hatalmas mintán alapuló adatokra hivatkozva a bruttó átlagbér Szlovákiában 1000 euró között mozog, állítja a Trexima foglalkoztatáskutató és tanácsadó szervezet.&nbsp;</span></p>

A Trexima a szociális ügyi minisztérium partnereként mintegy 21 ezer munkaadó által szolgáltatott, több mint egymillió munkavállaló valós fizetése alapján állítja, hogy az országos átlagbér az idei év második negyedévében 969 euró volt, a magánszférában 1012 euró, a közszférában pedig 834 euró. A bérek mindkét szférában több mint 3 százalékkal emelkedtek évközi szinten.  Regionálisan jelentős eltérések mutatkoznak mind a bérek, mind a béremelkedés tekintetében. A legtöbbet természetesen Pozsony megyében keresik, itt az átlag több mint 1300 euró, míg a legkevesebbet Eperjes megyében, ahol mintegy 760 euró bruttót kap egy átlagos alkalmazott. A béremelkedés mértéke azonban Nagyszombat megyében volt a legmagasabb, több mint 5,7 százalékos, Zsolna és Trencsén megyében meghaladta a 4 százalékot, Kassa és Eperjes megyékben pedig mintegy 3,2 százalékos volt. Besztercebánya és Nyitra megyékben a Trexima mintegy 2,8 százalékos emelkedést mért, a legalacsonyabb növekedést Pozsonyban mutatta ki, itt mindössze 2 százalék körüli volt. Igaz, a pozsonyi 2 százalék abszolút számokban kifejezve így is több - mintegy 26 euró - mint a 3,29 százalékos eperjesi, amely mintegy 25 eurót jelent.  A legjobban fizető ágazatok a Trexima szerint az informatika és a kommunikáció, ahol 1850 euró az átlag, ezt a pénzügyi szektor követi 1770 euróval, majd az energiaszektor 1552 euróval.  Jelentős bérkülönbségek vannak életkor szerint is, a legmagasabb bért a 33 és 44 év között i korosztály viheti haza, az átlag mintegy 1060 euró. A legalacsonyabb a pályakezdő fiatalok bére, mintegy 564-673 euró, a végzettség függvényében. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?