Közélet

Bizonyítható, hogy az új koronavírus természetes úton került át az emberre

Pozsony | A koronavírus-járvány idején bebizonyosodott, hogy a lakosság mennyire fogékony az álhírekre. Ebben a helyzetben azonban már nem pusztán egyéni hitről, vagy saját véleményről van szó, hiszen bizonyos álhírek terjesztése komoly társadalmi károkat okozhat. Ennek érdekében egy cikksorozatot indítunk, melynek célja a legkárosabb összeesküvés-elméletek megcáfolása.
author
Nagy Roland

2020. augusztus 18. 07:30

denevér
Több kutatás tanulsága szerint a koronavírus állati eredetű, s minden jel szerint denevérről terjedt emberre. - TASR/AP-felvétel

Sorozatunk harmadik részében az új típusú koronavírus eredetének járunk utána, és egy elismert szakértő segítségével próbálunk rámutatni az ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméletek gyenge pontjaira.

A koronavírussal kapcsolatban vannak olyan összeesküvés-elméletek, amelyek megcáfolásához nincs szükséelőzg különösebb kutatásra, és egy szakértő pillanatok alatt képes rámutatni a tévedésekre (ilyen volt például az előző témánk is, melyben a koronavírus elleni védőoltásról volt szó, pontosabban arról, hogy a vakcinákba mikrocsipeket akarnak elrejteni, és így lekövetni az embereket).

Vannak azonban olyan teóriák, amelyek kevésbé elrugaszkodottak, és a megdöntésük nem egyszerű feladat. Főleg akkor, ha magas rangú tisztviselők is védelmükbe veszik az adott összeesküvés-elméletet.

Érdekek mentén

Éppen ez a helyzet az új típusú koronavírus eredetével kapcsolatban is. Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke ugyanis a vírus kirobbanása után Kínát kezdte hibáztatni, sőt, az egyik sajtótájékoztatóján azt is kijelentette: már bizonyítékot is látott arra, hogy a betegség egy vuhani laboratóriumból szabadult el. Azt azonban nem árulta el, hogy milyen bizonyíték utal erre.

Később ugyanezt hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is, de konkrétumokat ő sem árult el. A kínai diplomácia természetesen tagadta ezeket a vádakat, sőt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nyilvánosan felszólalt az amerikai vezetőség kijelentései ellen. Michael Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, hogy Trumpék feltételezései nem megalapozottak, hiszen nincsenek bizonyítékokkal alátámasztva, a WHO pedig továbbra is úgy véli, hogy a vírus természetes úton alakult ki.

Donald Trump
Donald Trump hónapok óta Kínát hibáztatja a járvány miatt - TASR/AP-felvétel

Még a vitába keveredett felek is elismerik, hogy ilyen jellegű kérdésekből nem szerencsés politikai kérdést csinálni (pár nappal ezelőtt maga Trump nyilatkozta azt, hogy a vírus ne legyen politikai téma), ehhez képest az amerikai elnök az utóbbi hónapokban többször is Kínát emelte ki bűnbakként.

A politikai kommentátorok szerint ennek köze lehet a közelgő elnökválasztáshoz, valamint ahhoz, hogy az amerikai kormány az első hetekben rosszul kezelte a járványhelyzetet, emiatt pedig a vírus sok emberéletet követelt. Ebben az esetben persze a másik fél érveit sem lehet figyelmen kívül hagyni: az amerikai Wall Street Journal napilap helyszíni tudósítói a járvány kirobbanása után például arról számoltak be, hogy Kínában megbüntették az orvost, aki decemberben figyelmeztetni próbált az új típusú koronavírusra.

Állatról emberre

A nemzetközi politikai érdekektől vezérelt vitákban nem feltétlenül érdemes igazságot keresni, főleg akkor, ha a vita alapját egy olyan téma képezi, melyben csakis az adott tudományág szakemberei képesek releváns információkkal szolgálni. A vírus eredetének felkutatására több nemzetközi kutatócsoport alakult, és az elmúlt hónapokban néhány számottevő tanulmány is megjelent arról, hogy a vírus szinte biztosan a természetből került az emberi szervezetbe. Hogy ez hogyan lehetséges, arról megkérdeztük Peter Visolajskýt, a szlovák kormány víruskezelő válságstábjának tagját, aki egyben a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke is.

Peter Visolajský

A TÉMÁBAN NYILATKOZIK:

Peter Visolajský, a szlovák kormány víruskezelő válságstábjának tagja, aki egyben a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke is.

„Sok betegség keletkezett úgy, hogy egy viszonylag gyakran előforduló, állatok testében élő vírus átkerült az emberre. A vírusok egyik fontos tulajdonsága, hogy állandóan fejlődnek, változnak a tulajdonságaik, ellenállóvá válnak a gazdatest immunrendszerével szemben, és ha a feltételek kedvezőek, akkor időről időre képesek megváltoztatni a gazdatestüket is. Így történhet meg, hogy egy vírus, amely a denevéreknek egy szimpla náthát okozott, átterjedt az emberre”

– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az emberi szervezet nincs felkészülve az ilyen típusú behatásokra, ezért is lehet, hogy bennünk ilyen komoly betegséget vált ki a vírus.

„Ez nem az egyetlen eset. Ahogy a koronavírus nemrégiben átkerült az emberbe, úgy került át az ebola, az AIDS, a madárinfluenza és a sertésinfluenza is”

– mondta Visolajský.

Arra a kérdésre, hogy a vírust létrehozhatták-e mesterséges körülmények között, a LOZ elnöke úgy válaszolt, hogy olyan kutatócsoportokat is létrehoztak, amelyeknek az lett volna a feladata, hogy bizonyítékokat találjanak a vírus mesterséges mivoltára.

„Egyelőre azonban nem találtak semmit, ami alátámasztaná, hogy a vírust emberi kéz alkotta”

– zárta Visolajský.

A denevér a gyanúsított

Ellenben több olyan kutatás is készült, melyek tanulsága szerint a koronavírus valóban állati eredetű. A Telegraph nevű brit lap például már márciusban bemutatta a Nature Medicine tudományos folyóirat tanulmányát, melyben a tudósok arra jutottak, hogy a vírus vagy a tobzoskák, vagy a denevérek sejtjeiben élősködött, amíg át nem került az emberre. Az összeesküvés-elméletek hívőit azonban láthatóan nem győzte meg a tanulmány.

A Glasgow-i Egyetem július végén egy újabb kutatással állt elő, melyben a vírus evolúciós történetét vizsgálták. Kiderült, hogy az új koronavírus genetikai felépítése mintegy 96 százalékban egyezik az úgynevezett RaTG13 víruséval, amely évtizedek óta a patkódenevérek sejtjeiben élősködik. A kutatók szerint a két említett vírusnak közös őse van, de nagyjából 40–70 évvel ezelőtt mutáció következett be, aminek következtében mindkét vírus elindult a saját evolúciós útján.

denevér
Az új koronavírus genetikai felépítése mintegy 96 százalékban egyezik az úgynevezett RaTG13 víruséval, amely évtizedek óta a patkódenevérek sejtjeiben élősködik. - TASR/AP-felvétel

Aggasztó tények

A tanulmányból tehát világossá vált, hogy az új típusú koronavírus ősének nincs köze a tobzoskákhoz. David Robertson, a tanulmány egyik szerzője a BBC-nek adott interjújában azonban aggasztó dologra hívta fel a figyelmet: a vadon élő állatok szervezetében más olyan vírusok is lehetnek, amelyek képesek átterjedni az emberre, ha adottak a körülmények.

A jelenleg ismert tanulmányok tehát szinte minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy az új típusú koronavírus a denevérekből került át az emberekbe. Ezzel szemben egyetlen olyan releváns tanulmány sincs, amely a betegség mesterséges mivoltát támasztaná alá.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lk

Már Szlovákiában is nő az esetszám, de a nyár még nyugodt lehet

Újabb lakástakarék fagyasztja be a tevékenységét

ff

A rekordokat döntő árak elijesztik Horvátországból a hazai turistákat

DD

FOTÓK: Ezeken a gyönyörű helyeken teljesen ingyen is megfordulhat!

scholz

Scholz: Nem szabad Putyin csapdájába esnünk

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.