Közélet

Bezák győzne, de nem akar elnök lenni

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓPozsony. Az MVK közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint a voksok 35,3 százalékával Róbert Bezák nyerné az államfőválasztást, ha most kellene urnához járulni. Az érintett megtisztelőnek nevezte a polgárok bizalmát, de nem fog indulni a posztért.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 25. 18:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Az MVK közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint a voksok 35,3 százalékával Róbert Bezák nyerné az államfőválasztást, ha most kellene urnához járulni. Az érintett megtisztelőnek nevezte a polgárok bizalmát, de nem fog indulni a posztért. „Ez szóba sem jöhet, én pap vagyok, nincs a politikában keresnivalóm. Szlovákiának volt már tapasztalata pap köztársasági elnökkel, ebből mindenki okulhatott. A lelkiség és a hatalom nem fér meg egymással. Furcsállom, hogy a nevem egyáltalán szerepel az ilyen felmérésekben annak ellenére, hogy már többször is kizártam ezt a lehetőséget, mert megtéveszti az embereket” – mondta lapunknak Róbert Bezák.

Az eredmény azonban mindenképp tükrözi a leváltott érsek népszerűségét, és a támogatására összegyűlt több mint 10 ezer aláírás mellett újabb jelzés a szlovák püspökök irányába. A püspökkari konferencia szóvivője, Jozef Kováčik szerint ezzel nem foglalkoznak, mert az egész elnökjelöltség puszta spekuláció. Mint mondta, egy pap csak felettesei engedélyével vállalhat állami vagy közfeladatot, ha önkényesen vállalkozik ilyesmire, akkor megfosztják a szentségek kiszolgálásának jogától.

Az MVK január 7-e és 13-a között végzett felmérésében 1125 személyt kérdeztek meg, az érdemi válasszal 60,70 százalékuk szolgált, 39,3 százalékuk nem tudta kit válasszon. A második helyen Robert Fico végzett 29%-kal, harmadik pedig Pavol Hrušovský lett.

A jobbközép pártok, az SaS, a KDH, az OĽaNO, a Híd és az SDKÚ szavazói körében is Bezák vezet 37,7 százalékkal, a második Pavol Hrušovský 24,4 százalékkal. A Smer szimpatizánsainak 62,3 százaléka Robert Ficót választaná, náluk Bezák a második helyen áll 20,4 százalékkal. A felmérésben szereplő személyek közül egyébként eddig csak Andrej Kiska és Ján Čarnogurský jelentette be hivatalosan, hogy indulna az államfői posztért. (vm, TASR)

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.