Bevételkiesésük kompenzálásáról akarnak tárgyalni a megyék a kormányfővel

SK8
Pozsony |

A kormányfővel és a pénzügyminiszterrel is tárgyalmi akarnak a megyei önkormányzatok arról, hogyan lesznek kompenzálva a kieső bevételeik a kormány infláció elleni törvénycsomagjának életbe lépése után. A megyéket tömörítő SK8 vezetői csütörtökön Körmöcbányán tanácskoztak arról, milyen intézkedésekre lesz szükség a csökkenő bevételek miatt, és ezeknek milyen hatásaik lesznek a működésükre.

Jozef Viskupič, az SK8 elnöke, Nagyszombat megyei elnök az egyik legnehezebbnek nevezte a csütörtöki tanácskozást a társulás fennállása óta. „A kormánynak végre partnerként kell viselkednie a megyei önkormányzatokkal. Ha meg akarja valósítani a terveit és támogatni akarja a családokat, akkor azt a saját forrásaiból kell finanszíroznia” – szögezte le Viskupič.

Az SK8 Igor Matovič pénzügyminiszterrel és Eduard Heger (mindkettő OĽaNO) kormányfővel is tárgyalni akar a kompenzációról. „Választ akarunk arra, hogyan biztosítsuk a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaink színvonalát és a fejlesztéseink finanszírozását, ha nem nyújt segítséget az állam” – tette hozzá Viskupič.

Juraj Droba, Pozsony megyei elnök szerint a törvénycsomag miatt a megyéknek le kell állítaniuk minden fejlesztést és csak nagy nehézségek árán tudják biztosítani a szolgáltatásaikat. Az SK8, a Szlovákiai Városok Uniója és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) a tervek szerint hétfőn az államfővel találkozik az aláírásra váró törvénycsomag ügyében.

„Arra kérjük, fontolja meg a törvény aláírását és forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert súlyos fenntartásaink vannak az elfogadásának módjával” – mondta Droba. Elárulta, hogy ezzel a döntéssel az összes megyei elnök egyetért, kivéve Erika Jurinovát, Zsolna megye elnökét.

„A módszert, amivel a kormány csökkenteni akarja a családok adóterheit, jónak tartom. Amit rossznak tartok, az az, hogy semmivel sem ellensúlyozza a megyék adókból és járulékokból származó bevételeinek csökkenését” – magyarázta Jurinová.

A megyék készek csatlakozni a ZMOS által meghirdetett sztrájkkészültséghez, ennek konkrét módjáról külön-külön hoznak döntést. „De azt nem tervezzük, hogy korlátozzuk a megyék által nyújtott szolgáltatásokat” – tette hozzá Droba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?