Közélet

Berényi: Üdvözöljük a Híd jó eredményét is

Pozsony | Szociális kérdésekről, a menekültválságról és a szlovák választási kampányról is beszéltek tegnapi pozsonyi sajtótájékoztatójukon az Európai Néppárt (EPP) politikusai. Manfred Weber frakcióvezető szerint jobb lenne, ha a nem menekültválságról szólna a szlovák kampány.
Szalay Zoltán

2016. január 29. 18:30

Az Európai Parlament legnagyobb, jobboldali frakciójának kétnapos pozsonyi tanácskozását záró sajtótájékoztatót Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője, a német CSU politikusa vezette, rajta kívül pedig jelen voltak az SDKÚ, a KDH és az MKP politikusai is, utóbbi két párt elnöki szinten képviseltette magát. A kongresszuson részt vett a Híd és az MKP EP-képviselője, az EPP-frakcióban ülő Nagy József és Csáky Pál is.

Manfred Weber kifejtette, az EPP két fő célkitűzése a következő időszakra, hogy biztosítsák az unió különböző tagállamaiból származó dolgozók számára az azonos bérezést, illetve hogy ne kerüljön sor semmilyen megvonásokra azokból a keretekből, amelyeket a tagállamok fejlesztésére irányozott elő az uniós költségvetés.

Weber hangsúlyozta, a következő hetekben dűlőre kell jutni a menekültválság kérdésében, máskülönben veszélybe kerül Schengen. „Meg kell fontolni Görögország kizárást a schengeni övezetből” – mondta Weber, aki a szlovákiai belpolitikai helyzethez is hozzászólt. A néppárti frakcióvezető rámutatott, a szlovákiaiak nyugodtak lehetnek, országukat továbbra sem fogják elárasztani a menekültek. Fontos lenne, hogy Szlovákiában most ne az európai menekülthelyzetről folyjon a vita, hanem a hazai kérdésekről, mint például a tanárok vagy az egészségügyi nővérek ügye, emelte ki Weber. „Robert Fico el akarja terelni a figyelmet, félelmet kelt az emberekben” – tette hozzá.

Ján Figeľ felszólalásában arról beszélt, bizalmi válság van Szlovákiában, majd a második Fico-kabinetet kritizálta. „Amit ma Szlovákiában látunk, az a szociális állam karikatúrája” – mondta a KDH elnöke, utalva Hannes Swobodának, az Európai Szocialista Párt volt vezetőjének néhány nappal ezelőtti nyilatkozatára, mely szerint Fico sem nem szocialista, sem nem demokrata.

Berényi József a terrorveszély valós voltára hívta fel a figyelmet, ám azt is elismerte, ez nem lehet a kampány egyedüli témája. Az MKP elnöke szerint a jelenlegi kormány korrupt praktikáival is foglalkozni kell a kampány során. Berényi kifogásolta, hogy uniós szinten az utóbbi időben a szexuális kisebbségek jogainak hangsúlyozása miatt háttérbe szorult az őshonos kisebbségek témája, és reméli, az EPP segítségével ez változhat. Berényi hangsúlyozta, az MKP nélkül matematikailag sem lehetséges leváltani a jelenlegi baloldali kormányt. „Ugyanakkor üdvözölnénk az SDKÚ, a KDH és a Híd jó eredményét is” – mondta az MKP elnöke, aki szerint fontos, hogy a kampány alatt az EPP szlovák tagpártjai ne támadják egymást. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič a védőoltások kapcsán méltányolta az EB eddigi erőfeszítéseit

Karcsai út

Közel 1 500 új munkahely Egyházkarcsán

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

k

Tesztelés: 65 lengyel egészségügyi dolgozó érkezett Szlovákiába

Mária Ribánszka

A rendőrség keresi ezt a galántai nőt

koronavírus-vakcina

Elkezdődött az oltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.