Bemutatkozott Dzurinda új kezdeményezése

dzurindavissazter
Pozsony |

Mikuláš Dzurinda egykori kormányfő ismertette a Kék Koalíció (Modrá koalícia) alapjait. „A liberálisok nem győzhetik le a konzervatívokat, mint ahogy a konzervatívok sem a liberálisokat” – jelentette ki arra utalva, hogy a politikai kultúra színvonala elviselhetetlen, s véget kell vetni a kultúrharcnak.

Dzurinda a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kezdeményezés az SDKÚ-val ellentétben alulról indult – a fiatalokkal folytatott eszmecserék, illetve az országban kialakult aggasztó helyzet motiválták az új politikai projekt létrehozását. „Szlovákiának ebben a helyzetben új impulzusra van szüksége” – szögezte le, majd megjegyezte a bemutatott csapat átlagéletkora (rajta kívül) 38 év. „Először megvolt a tíz pont – az elképzelés és az értékek. Leírása annak, mit akarunk csinálni a politikában” – tette hozzá. Közölte, a Kék Koalíció alapelvét képezi, hogy liberális-konzervatív párt. „A döntéseiknél, a program megírásánál és a mindennapos politikai munka során is az európai vallási és kulturális örökség értékeire, valamint a szekuláris humanizmusra fogunk támaszkodni” – olvasható a tíz alapelv között, melyben az emberi jogok tiszteletben tartására is kitértek a szerzők. Dzurinda beszédében többször kiemelte a párt európai irányvonalát, a gazdasági fejlődést, illetve a fejlesztések és reformok szükségességét. A több mint 10 év kihagyás után visszatérő politikus elsősorban az „európai”, „modern és művelt Szlovákiáért” szeretne harcolni, valamint „a maffia és a káosz észszerű alternatívája” akar lenni. A programról későbbre ígért tájékoztatást.

Három pillér

A bejelentésre néhány nappal a parlament szavazása előtt került sor, mely során a törvényhozók meghatározzák az előre hozott választás időpontját. Az egykori kormányfő elmondta, eredetileg pénteken indult volna az aláírásgyűjtés az új párt bejegyzésére, mely a Kékek – Európai Néppárt nevet viseli, a kormány bukása, illetve a parlamenti választás korábbi időpontja miatt azonban „átugorják” ezt a lépést, és csatlakoznak Miroslav Kollár (Spolu) parlamenti képviselő pártjához.

A párt képviselői rámutattak, a Kék Koalíció egyben platformként szolgál az együttműködésre. Dzurinda hangsúlyozta, a cél a hanyatlás és a káosz megállítása, valamint a pozitív változás megteremtése. Az új formáció tagjai közül Ľuboš Schwarzbacher korábbi szóvivő számít ismertebb személyiségnek, a politikus szerint azonban az ajtó nyitva áll az aktív fiatalok és más közéleti személyek előtt. Hűség a nyugati civilizációhoz, tagság az Európai Unióban és a NATO-ban, a demokrácia és a jogállamiság védelme, valamint a fenntartható és versenyképes gazdaság az a három pillér, amelyet a koalícióhoz csatlakozni kívánó pártoknak és politikusoknak el kell fogadniuk. Dzurinda arról beszélt, nem szeretne elhatárolódni, illetve a kirekesztés politikáját folytatni – aki tiszteletben tartja ezt a három tényezőt, azzal hajlandó tárgyalni az együttműködésről.

A párt finanszírozásával kapcsolatban Kollár közölte, a 2020-as választás után járó állami támogatással takarékoskodtak, így „egy érdekes összeg” áll a rendelkezésükre. Dzurinda hozzátette, nem kell bemutatkoznia, illetve a modern kommunikációs eszközök is sokat lendíthetnek a kampányon. „Elképesztő, hogy a YouTube és egyéb platformok milyen lehetőségeket kínálnak. Ezzel pénzt takarítunk meg, és ki fogjuk használni ezt a teret” – figyelmeztetett. Kollár megjegyezte, a Spolu egy működő pártstruktúrát biztosít a projekthez.

Maradtak kérdőjelek

A listavezető személyével kapcsolatban egyelőre nem árultak el többet. Újságírói kérdésre reagálva azt mondta, folytatja a tevékenységet a politikai akadémián belül, a fiatal kollégákkal fog foglalkozni, hogy gyorsan fejlődjenek. Leszögezte, hosszú távra terveznek, a projekt jócskán meghaladja a legközelebbi parlamenti választást. „Nem fogok jelentkezni, de el sem szaladok. Nem várom, hogy jelölni fognak” – mondta.  Kollár ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Az emberek kíváncsiak arra, hogy ki, mikor, hol és kivel. Mindent attól függően fognakmegtudni, hogy pontosan mikor lesza választás”.  Eduard Heger (OĽaNO)ügyvezető kormányfő esetleges csatlakozásával kapcsolatban elhangzott, egyelőre az OĽaNO tagja, s először el kell döntenie, hol folytatja politikai pályafutását. Heger és Jaroslav Naď fontolgatják a távozást Igor Matovič pártjából. A megbízott miniszterelnök decemberben részt vett a Spolu kongresszusán, ahol a küldöttek megszavazták, nem támogatják a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A KDH habozik

Dzurinda kiemelte, elsősorban a Spoluval és a KDH-val szorgalmazta az együttműködést. Ezt azzal indokolta, mindkettő az Európai Néppárt (EPP) család tagja, ezért kézenfekvő, hogy hasonló értékeket vallanak. Lucia Ďuriš Nicholsonová európai parlamenti képviselő nemrégiben megalakult Alma (Jablko) pártjával folytatott közreműködésre vonatkozóan azt mondta, a párt elnöke ismeri a három tényezőt, s rajta múlik, csatlakozik-e a kezdeményezéshez. A KDH korábban jelezte, az egykori kormányfő projektje liberális kezdeményezésnek tűnik, ezért az előre hozott választásnak nem a koalícióval együttműködve vág bele. Dzurinda megjegyezte, sok jóra nem számíthat az ország, ha a mérsékelt liberálisok és konzervatívok nem képesek együttműködni. Állítása szerint az egyeztetések a KDH képviselőivel továbbra is zajlanak.

Kísért a Gorilla-ügy

A visszatérő politikus nagy hangsúlyt fektetett a politikai kultúra megreformálásának szükségére, valamint a pozitív kommunikációra. A sajtótájékoztatón azonban „fiatalkának” nevezte a Joj televízió riporterét, aki a Gorilla-üggyel kapcsolatban kérdezte, a Markíza televízió munkatársa kérdésében azt kifogásolta, saját véleményét tükrözi, a tájékoztató lezárását pedig azzal indokolta, „hogy ne szenvedjenek a hölgyek magassarkú cipőben”. A Gorilla-ügy kapcsán erélyesebben reagált, mondván, „állítólagos lehallgatásról” van szó, illetve az elmúlt évtizedben számos belügyminiszter megfordult a tárca élén, aki felderíthette volna az ügyet. Arról a botrányról van szó, mely a második kormánya idején történt, amikor a felvételek szerint vezető köztisztviselők és miniszterek kenőpénzekről egyezkedtek Jaroslav Haščákkal. Anna Bubeníkovát, akit bűnszervezet alapításával vádolnak, ő jelölte a Nemzeti Vagyonalap Végrehajtó Bizottságának élére. Dzurinda elismerte, részben az ő botrányának tekinthető, a rendőrség azonban vele szemben nem indított eljárást. Megjegyezte, az SDKÚ számára súlyos politikai következményekkel járt az ügy, ami 2012-ben megmutatkozott a választás eredményén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?