Bejegyezték Pellegrini új pártját

Peter Pellegrini
Pozsony |

Bejegyezte a belügyminisztérium Peter Pellegrini Hlas – sociálna demokracia nevű pártját. A politikai pártok és mozgalmak nyilvántartását honlapján teszi közzé a minisztérium. A politikai szubjektum bejegyzésének dátuma szeptember 11. Peter Pellegrini, a párt elnöke a pénteki sajtótájékoztatón arról is tájékoztatott, hogy szerdán (szeptember 16.) hivatalosan kérni fogja, hogy a parlament alakítson ki egy önálló, 11 tagú képviselői klubot.

„Ma új, remélem, sikeres szakasz kezdődik pártunk életében” – mondta Pellegrini. Elmondása szerint a fiatalok, az idősek, a középkorú generáció, a régiók hangja akarnak lenni, és egyben Szlovákia határozott hangja külföldön. A párt a szociális és integrációs politika pilléreire és antifasiszta alapokra épül.

A képviselői klub megalakításával kapcsolatban kijelentette, tiszteletben tartják a többi párt álláspontját. Úgy fogalmazott, meglátják, hogyan reagálnak a kérésükre a képviselők, bár már jelezték, hogy problémát látnak benne. Hivatalos kérést fogalmaztak meg, és várják, hogyan reagálnak erre a parlamenti képviselők, vagy milyen ellenérveik lesznek a képviselői klub megalakulása ellen, esetleg támogatni fogja-e őket valaki.

Pellegrini szerinte logikus, ha például a Smer nem fogja támogatni őket, mert konkurenciát lát bennük. Beszélt arról is, hogy vannak jelek, amelyek szerint a koalíciós pártok részéről sem várhatnak támogatást. Közölte, ez nem fogja befolyásolni ellenzéki munkájukat minőségét. Szerdán arról is tájékoztatott, hogy bejelenti, milyen további lépéseket tervez parlamenti alelnöki tisztségével kapcsolatban. A posztra a választás után a Smer jogosult.

Pellegrini pártja augusztus közepén kérte a regisztrációt. Több mint 94 ezer támogató aláírást gyűjtött össze és adott le a minisztériumban. A törvény értelmében egy politikai párt regisztrálásához legalább 10 ezer aláírás szükséges. Szlovákiában összesen mintegy 160 politikai pártot és mozgalmat regisztráltak.

A Hlas akkor kezdett formálódni, amikor Pellegrini és több kollégája is kilépett a Smerből, mert nem tudtak azonosulni a párttal. Köztük van tíz jelenlegi parlamenti képviselő is, többek között a Smer két volt alelnöke, Richard Raši és Peter Žiga, Denisa Saková elnökségi tag, valamint Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci és Ján Blcháč képviselő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?