Beindult a kampány: Matovič újabb atombombával rukkolt elő, amit már a rendőrség is vizsgál

Mato
Pozsony/Bártfa |

Bár a választási kampány hivatalosan csak augusztus elsején kezdődött, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke már a hétvégén egy látványos marketingfogással rukkolt elő: Fiat 500 típusú autókkal vonult fel Bártfán, ahol meghirdette a maffia elleni küzdelem egy újabb fejezetét. Mint mondta, az autókat a választás után kisorolják a szavazók között, akik ezzel népszerűsítik majd a pártot. A járművek nyilvántartásával kapcsolatban azonban a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eljárást indított.

Az OĽaNO képviselői a szeptemberi 30-i választásig a Fiat 500-asokkal utaznak majd a kampányhelyszínekre. Matovič elmondása szerint 79 járművet „vetnek be” a következő két hónapban, a választók minden egyes járásban találkozhatnak majd egy Fiat 500-assal.

Az OĽaNO vezetője emellett egy nyereményjátékkal is előállt: a választás után kisorolják majd az autókat, amelyeket a nyertesek egészen a következő választás időpontjáig használhatnak – vagyis ha nem bomlik fel a leendő kormány, akkor akár több mint 4 évig. A nyereményjátékba bármilyen 16 év feletti személy beszállhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákia területén, és aki nem indul az OĽaNO, a Za ľudí, valamint a Keresztény Unió (KÚ) közös választási listáján. Regisztrálni a www.hybajvolit.sk honlapon lehet. Matovič szerint mindenki, aki részt vesz a sorsoláson, a „maffia elleni küzdelem harcosává válik”. Maffia alatt elsősorban a Smer és a Hlas képviselőit érti. Az OĽaNO elnöke már régóta azt hangoztatja, hogy Robert Fico és Peter Pellegrini hatalomra jutása esetén a szeptember 30-i lehet az utolsó demokratikus választás az országban.

Az OĽaNO a bártfai kampányeseményén mintegy 50 Fiat 500-ast vonultatott fel

És hogy miért éppen a Fiat 500-as?

„Az olaszok értékelik az ország eme ikonikus autóját. Az egyszerű emberek szimbóluma volt, akik ilyen járművekkel közlekedtek, a maffia pedig a szemükbe nevetett

indokolta a korábbi miniszterelnök.

Szimbolika

Az említett járművek kiválasztásának azonban szimbolikus oka is van.

„500 a zsebben és a garázsban is”

– ez a szlogen olvasható az autók oldalán. Az OĽaNO vezetője ezzel a korábbi választási ígéretére utal, miszerint csak olyan pártokkal hajlandó koalícióra lépni szeptember 30. után, amelyek elfogadják a javaslatát a választási részvételért járó 500 euró kifizetéséről. Matovič idén a parlamentben is megpróbálta elfogadtatni a javaslatot, de nem járt sikerrel, az OĽaNO frakcióján kívül gyakorlatilag egyetlen párt sem támogatta. Az 500-as szám tehát az OĽaNO idei kampányának visszatérő elemévé vált.

Az utóbbi években nem ez az első alkalom, hogy az egykori miniszterelnök a nyereményjátékok módszeréhez nyúlt. A koronavírus-járvány idején nagy port kavart az úgynevezett Covid-lottó, amellyel Matovič már pénzügyminiszterként állt elő. Azt állította, hogy a sorsolással további növelheti a lakosság oltási hajlandóságát, bár a koalíciós partnerei bírálták őt, amiért szerintük felelőtlenül költötte el az állami forrásokat.

Kapcsolódó cikkünk

Matovič egyébként szombaton azt mondta, a politikában szeret egyedi megoldásokkal, úgynevezett „atombombákkal” előállni, és a Fiatokkal kapcsolatos ötletét is ezek közé sorolta. A Demokraták listavezetője, Andrea Letanovská már bírálta is az OĽaNO vezetőjét, szerinte Szlovákia lakosságának nem autókra, hanem az egészségügy rendbetételére lenne szükség, megemlítve, hogy pár hete több száz gyermekorvos mondta fel az ügyeleteken való szolgálatot.

Homályos szabályzat

A Denník N napilap arra figyelmeztetett, hogy a weboldalon közzétett alapszabály több helyen is homályosan fogalmaz a feltételekről. Nem derül ki például, hogy pontosan mikor lesz a sorsolás, egyelőre csak azt tüntették fel, hogy az érdeklődők július 29-től szeptember 27-ig jelentkezhetnek a játékba. Matovič szerint a sorsolásra a választás eredményhirdetésének napján, vagyis október elsején kerülhet sor.

Az autó elnyerése ahhoz a feltételhez kötött, hogy a kisorsolt személyeknek alá kell írniuk egy önkéntesi szerződést a párttal. Ennek a szerződésnek a tartalmát azonban szintén nem tették közzé. Az alapszabályban úgy fogalmaznak, hogy a további részleteket a párt fokozatosan hozza majd nyilvánosságra.

Pénzügyek

Matovič elmondta, az autókat Olaszországban vásárolták. A legtöbb régi darab, némelyiket az 1960-as évek elején gyártották. Ennek ellenére működőképesek, hiszen átmentek a műszaki vizsgán, illetve nyilvántartásba vették őket a járási hivatalokban. A pártelnök hozzátette, a járműveket a 2020-as választási győzelemért kapott állami támogatásból vásárolták, így a párt tulajdonát képezik. Pontos összeget nem mondott, mindössze annyit árult el, hogy egy autó a szállítással, az átíratással, az esetleges javításokkal és az egyéb költségekkel együtt nagyjából 10 ezer euróba került. Ennek ellenére nem sorolták be őket az idei kampány költségeibe, amiért a Transparency International Slovensko (TIS) bírálta is a pártot. A Sme napilapnak nyilatkozva elmondták, a hatályos jogszabály alapján a kampányra összesen 3 millió eurót lehet költeni, ez a tétel pedig mintegy 790 ezer euróba kerülhetett a pártnak. Az, hogy a pénzösszeg nem képezi a kampányfinanszírozás részét, igazságtalan előnyhöz juttathatja az OĽaNO-t.

A belügyminisztérium azonban leszögezte: azzal, hogy a párt nemcsak a kampányban, hanem azután is használja majd a járműveket, nem szegett meg semmilyen törvényt, hiszen az ilyen kiadásokat nem kötelesek hozzáírni a kampányfinanszírozás költségeihez.

Vizsgálódik a NAKA

Ha a könyvelésben nem is, de az autók nyilvántartásba vétele során történhetett törvénysértés, hiszen a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség eljárást indított megvesztegetés gyanúja miatt. Az eset négy autót érint, amelyet a Szenci Járási Hivatalban vettek nyilvántartásba. Az OĽaNO által felbérelt cég egyik alkalmazottja állítólag meg akarta vesztegetni a hivatalnokot a regisztráció meggyorsítása érdekében, ő pedig bejelentést tett. Matovič Bártfán azt mondta, úgy értesült, hogy a hatóság már leállította az eljárást, de a rendőrség cáfolta ezt a kijelentést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?