Közélet

Beiktatták Orosch János nagyszombati érseket

Nagyszombat | Ma délelőtt Nagyszombatban ünnepélyes keretek között beiktatták Orosch János nagyszombati érseket. A szertartást Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita végezte.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. augusztus 30. 13:33

A szentmise elején latin és szlovák nyelven is felolvasták Ferenc pápa bulláját a kinevezésről. Az indoklás szerint a Szentatya a Püspöki Kongregációval folytatott egyeztetést követően nevezte ki Oroscht. Az indoklásban az állt, a pápai döntésben az is szerepet játszott, hogy jól ismeri a helyi viszonyokat. 
 
Oroscht július 11-én nevezte ki Ferenc pápa. Elődje, XVI. Benedek 2012. július 2-án leváltotta Róbert Bezák érseket.
 
A Keresztelő Szent János székesegyház előtt Bezák hívei is ott voltak, néhány tucatnyian. Ők "Örökre a mi érsekünk" feliratú transzparenst tartottak. Az újságíróknak azt mondták, nekik már van érsekük, Róbert Bezák.
 
Orosch János 1953-ban született Pozsonyban. Szülővárosában járt általános és középiskolába, majd a római katolikus papi szeminárium elvégzése után 1976-ban ugyanott pappá szentelték.
 
1976 és 2004 között dél-szlovákiai, nagyrészt magyarok lakta településeken - egyebek között Bussa, Ekecs, Érsekújvár, Párkány - szolgált káplánként, plébánosként.
    
Püspökké 2004-ben Nagyszombatban szentelték, majd az akkori pozsony-nagyszombati főegyházmegye segédpüspöke lett. Később a főegyházmegye általános helynöki tisztét látta el. Róbert Bezák nagyszombati érsek 2009-ben megbízta, hogy külön foglalkozzon a nagyszombati főegyházmegye magyar hívőivel.
    
"Püspökké szentelésem előtt a nuncius úr tolmácsolta nekem a szentatya óhaját, hogy különösképpen törődjek a magyar anyanyelvű hívek lelki életével. Én ennek legjobb tudásom és lehetőségeim szerint igyekeztem eleget tenni, de nem tekintem tisztemnek, hogy minősítsem az elért eredményeket. Véleményem szerint erre a hívek és a lelkiatyák a legilletékesebbek" - idézte Orosch egyik korábbi nyilatkozatát a Szabad Újság című szlovákiai hetilap.
    
Róbert Bezák tavaly júliusi leváltása után XVI. Benedek pápa megbízásából Orosch János "sede vacante" apostoli adminisztrátorként látta el a főegyházmegye vezetését. Ferenc pápa idén július 11-én nagyszombati érsekké nevezte ki.
    
Bár iskoláit szlovákul végezte, családi örökségként anyanyelvi szinten beszéli a magyart. Szolgálati helyein mindkét nyelven prédikált. 2006-ban nagyszombati segédpüspökként csatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által a magyar nemzet megújulásáért meghirdetett imaévhez. Orosch rendszeres résztvevője az 1990-es évek eleje óta évente megrendezett révkomáromi imanapnak, amelyen a hívők egy szlovákiai magyar püspökségért és püspökért imádkoznak.
    
Idén, pünkösd vasárnapján ő celebrálta azt a révkomáromi Szent András templomban megtartott magyar misét is, amelyet első ízben egyenesben közvetített a szlovák közszolgálati televízió. A mintegy kétórás ünnepi szertartás a Boldogasszony Anyánk című egyházi ének és a magyar himnusz eléneklésével fejeződött be.
    
A mise utáni nyilatkozatában az érsek elmondta: már kilenc éve indítványozták, hogy a szlovák közmédia magyar nyelvű miséket is műsorára tűzzön. Ez a közrádió magyar adásában (Pátria Rádió) már rendszeressé vált, a közszolgálati televízió esetében pedig mostanra sikerült megvalósítani. Hozzátette: a mise közvetítésének időpontjaként azért pünkösd vasárnapjára esett a választás, mert a felvidéki magyar hívők számára ez különösen fontos ünnep.
    
Orosch kinevezését a nagyszombati főegyházmegye élére a szlovákiai magyar hívők is kedvezőn fogadták. "Orosch János plébánosi működése alatt, majd püspöki kinevezése után is mindig felvállalta a felvidéki magyar katolikus hívek szolgálatát, és példát mutatott oltártestvéreinek is" - áll abban a közleményben, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP) keresztény platformjának elnöksége adott ki korábban. "Bízunk benne, hogy a jövőben is láthatjuk és hallhatjuk majd Orosch János érsek atyát, és együtt imádkozhatunk vele nemcsak a nagyszombati egyházmegye híveiért, hanem az egész felvidéki magyar katolikus közösségünkért is, a szlovákiai magyar anyanyelvű püspök kinevezéséért és felvidéki magyar püspökség kialakításáért" - olvasható a dokumentumban. (SITA, MTI)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Világi Oszkár

Világi Oszkár: „Storck hisz a DAC-ban”

farkas

Az agrártárcával tárgyalt az MKP

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.