Közélet

Beiktatták Orosch János nagyszombati érseket

Nagyszombat | Ma délelőtt Nagyszombatban ünnepélyes keretek között beiktatták Orosch János nagyszombati érseket. A szertartást Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita végezte.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. augusztus 30. 13:33

A szentmise elején latin és szlovák nyelven is felolvasták Ferenc pápa bulláját a kinevezésről. Az indoklás szerint a Szentatya a Püspöki Kongregációval folytatott egyeztetést követően nevezte ki Oroscht. Az indoklásban az állt, a pápai döntésben az is szerepet játszott, hogy jól ismeri a helyi viszonyokat. 
 
Oroscht július 11-én nevezte ki Ferenc pápa. Elődje, XVI. Benedek 2012. július 2-án leváltotta Róbert Bezák érseket.
 
A Keresztelő Szent János székesegyház előtt Bezák hívei is ott voltak, néhány tucatnyian. Ők "Örökre a mi érsekünk" feliratú transzparenst tartottak. Az újságíróknak azt mondták, nekik már van érsekük, Róbert Bezák.
 
Orosch János 1953-ban született Pozsonyban. Szülővárosában járt általános és középiskolába, majd a római katolikus papi szeminárium elvégzése után 1976-ban ugyanott pappá szentelték.
 
1976 és 2004 között dél-szlovákiai, nagyrészt magyarok lakta településeken - egyebek között Bussa, Ekecs, Érsekújvár, Párkány - szolgált káplánként, plébánosként.
    
Püspökké 2004-ben Nagyszombatban szentelték, majd az akkori pozsony-nagyszombati főegyházmegye segédpüspöke lett. Később a főegyházmegye általános helynöki tisztét látta el. Róbert Bezák nagyszombati érsek 2009-ben megbízta, hogy külön foglalkozzon a nagyszombati főegyházmegye magyar hívőivel.
    
"Püspökké szentelésem előtt a nuncius úr tolmácsolta nekem a szentatya óhaját, hogy különösképpen törődjek a magyar anyanyelvű hívek lelki életével. Én ennek legjobb tudásom és lehetőségeim szerint igyekeztem eleget tenni, de nem tekintem tisztemnek, hogy minősítsem az elért eredményeket. Véleményem szerint erre a hívek és a lelkiatyák a legilletékesebbek" - idézte Orosch egyik korábbi nyilatkozatát a Szabad Újság című szlovákiai hetilap.
    
Róbert Bezák tavaly júliusi leváltása után XVI. Benedek pápa megbízásából Orosch János "sede vacante" apostoli adminisztrátorként látta el a főegyházmegye vezetését. Ferenc pápa idén július 11-én nagyszombati érsekké nevezte ki.
    
Bár iskoláit szlovákul végezte, családi örökségként anyanyelvi szinten beszéli a magyart. Szolgálati helyein mindkét nyelven prédikált. 2006-ban nagyszombati segédpüspökként csatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által a magyar nemzet megújulásáért meghirdetett imaévhez. Orosch rendszeres résztvevője az 1990-es évek eleje óta évente megrendezett révkomáromi imanapnak, amelyen a hívők egy szlovákiai magyar püspökségért és püspökért imádkoznak.
    
Idén, pünkösd vasárnapján ő celebrálta azt a révkomáromi Szent András templomban megtartott magyar misét is, amelyet első ízben egyenesben közvetített a szlovák közszolgálati televízió. A mintegy kétórás ünnepi szertartás a Boldogasszony Anyánk című egyházi ének és a magyar himnusz eléneklésével fejeződött be.
    
A mise utáni nyilatkozatában az érsek elmondta: már kilenc éve indítványozták, hogy a szlovák közmédia magyar nyelvű miséket is műsorára tűzzön. Ez a közrádió magyar adásában (Pátria Rádió) már rendszeressé vált, a közszolgálati televízió esetében pedig mostanra sikerült megvalósítani. Hozzátette: a mise közvetítésének időpontjaként azért pünkösd vasárnapjára esett a választás, mert a felvidéki magyar hívők számára ez különösen fontos ünnep.
    
Orosch kinevezését a nagyszombati főegyházmegye élére a szlovákiai magyar hívők is kedvezőn fogadták. "Orosch János plébánosi működése alatt, majd püspöki kinevezése után is mindig felvállalta a felvidéki magyar katolikus hívek szolgálatát, és példát mutatott oltártestvéreinek is" - áll abban a közleményben, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP) keresztény platformjának elnöksége adott ki korábban. "Bízunk benne, hogy a jövőben is láthatjuk és hallhatjuk majd Orosch János érsek atyát, és együtt imádkozhatunk vele nemcsak a nagyszombati egyházmegye híveiért, hanem az egész felvidéki magyar katolikus közösségünkért is, a szlovákiai magyar anyanyelvű püspök kinevezéséért és felvidéki magyar püspökség kialakításáért" - olvasható a dokumentumban. (SITA, MTI)
Önnek ajánljuk

Decembertől büntethetik a rollerezőket

Szúnyoginvázió: a szaktárcához fordultak segítségért a Komáromi járás települései

Rács mögött marad a horóci gyilkos

A szlovákiai családoknak megéri külföldön vásárolni

Az Art Film Fest díjazottjai

Összeütközött és lezuhant két harci repülőgép Németországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?