Befékezett a szlovák gazdaság

autógyártás
Pozsony |

A szlovák gazdaságnak egyre nagyobb gondot okoz az infláció. Az idei első negyedévben már csak 1 százalékos éves gazdasági növekedést mért a Statisztikai Hivatal, amire két éve nem volt példa. A gazdaság lassulásához elsősorban a lakossági kereslet csökkenése járult hozzá.

„Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) az idei első negyedévben 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz, és 0,3 százalékkal az előző negyedévihez képest” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Csak emlékeztetőül: a tavalyi első negyedévben még 3 százalékos éves növekedést mért a Statisztikai Hivatal, és ez még 2021 első negyedévében is elérte az 1,8 százalékot.

„A romlás főként a lassuló hazai kereslettel magyarázható” – állítja Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki szerint a belföldi fogyasztás a várakozásoknál is nagyobb mértékben gyengült.

„A háztartások reálfogyasztása több mint két százalékkal esett vissza az előző évhez képest, a családoknak ugyanis a magasabb infláció, a csökkenő reálbérek és a zsugorodó megtakarítások miatt vissza kellett fogniuk a kiadásaikat, ráadásul a beruházások is elmaradnak a várakozásoktól”

– tette hozzá Horňák. A Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a gazdaságot szinte kizárólag a külföldi kereslet hajtotta. Reál-értéken ugyan mind a kivitel, mind a behozatal csökkent, az utóbbi azonban érezhetőbben esett vissza.

A gazdasági ágazatok közül a GDP növekedésére az ipar több mint 10%-os bővülése gyakorolta a legnagyobb hatást, az ipar így a gazdaság hozzáadott értékének közel a harmadát adta. Az ágazat teljesítményét elsősorban az autóipar gyártásának a 33,7%-os növekedése dobta meg, a GDP-re pozitívan hatott azonban az építőipar teljesítményének a 23,8%-os növekedése is.„Az idei évre becsült 1,5%-os növekedési előrejelzésünket továbbra is reális forgatókönyvnek tartom. Az év hátralévő része, különösen a második fél év azonban kulcsfontosságú lesz a végeredmény szempontjából, ekkorra ugyanis megugorhat az uniós források volumene. Minden attól függ, hogy az uniós pénzeket hogyan tudjuk felhasználni” – mondta el Horňák. Az elemző szerint különösen pozitívan értékelhetjük az energiaárak stabilizálódását, ami javítja a szlovák cégek pozícióját az exportpiacokon, azonban további lépéseknek kell következniük az energiabiztonság garantálása érdekében, hogy a helyzet tartósan megnyugodjon, és minimalizálják az esetleges áringadozásokat.

„A legfrissebb adatok a háztartások fogyasztásának a további jelentős visszaesésére utalnak, a lakossági megtakarítások ugyanis lassan kimerülnek. Ezzel párhuzamosan azonban nőhet a külföldi kereslet, különösen az év vége felé, de ez nagyban függ a legfontosabb kereskedelmi partnereink, különösen Németország gazdasági helyzetétől is. Ez utóbbi az év elején technikai recesszióba került, és ha ez hosszabb ideig tart, vagy más európai országokban is jelentkezik, akkor a szlovák gazdaság teljesítménye is csökkenhet”

– véli Horňák.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője arra számít, hogy a GDP növekedése a tavalyi 1,7%-ról idén 1%-ra mérséklődik, az év vége felé azonban a gazdasági növekedés fokozatosan helyreállhat. „Ez utóbbinak köszönhetően a gazdasági növekedés jövőre már elérheti a 2,3 százalékot is” – állítja Koršňák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?