Közélet

Bašternák 9 milliónyi adóval tartozhat

Pozsony | Az adócsalás gyanújába keveredett Ladislav Bašternák nagyvállalkozó üzleti ügyeinek átvilágítása kapcsán két vizsgálatot zárt le a Pénzügyőrség. A hivatal azonban adótitok-védelemre hivatkozva nem hozza nyilvánosságra a vizsgálatok eredményét.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. augusztus 1. 14:06

Patrícia Macíková, a Pénzügyőrség szóvivője megerősítette, hogy az adócsalás gyanújába keveredett Ladislav Bašternák ellen indított vizsgálatok némelyikét már lezárta a hivatal. „A Pénzügyőrség júniusban két vizsgálatot zárt le, és kiadta a vizsgálatok eredményeivel kapcsolatos határozatát is” – közölte Macíková, aki további konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni. A szóvivő szerint ugyanis a vizsgálatok eredményét adótitokként kell kezelni. Sajtóértesülések alapján viszont Bašternák cégeinek 9 millió euró adóhátraléka lehet. A Markíza televízió információja szerint a Pénzügyőrség Ladislav Bašternák jelenlegi és korábbi cégeit is ellenőrzi. Átvilágítják az összes olyan céget, melyhez a nagyvállalkozónak köze lehetett. A 9 milliós összeg a cégek adóhátralékából áll össze, egy része a Five Star Residence névre keresztelt luxuslakótömbhöz köthető. Bašternák saját bevallása alapján ebben a lakótömbben hét lakást vásárolt 12 millió euróért, és a lakásokért készpénzben fizetett. Az adóhátralékot az érintett cégeknek 30 napon belül be kell fizetniük, az erre vonatkozó felhívást a Pénzügyőrség már postázta. Egyelőre nem tudni, hogy a büntetésen kívül lehet-e egyéb következménye az adóhátraléknak. Ladislav Bašternák nem foglalt állást a vizsgálatokkal kapcsolatban, korábban azonban minden vádat visszautasított.

Robert Fico kormányfő, aki szintén a nagyvállalkozó egyik lakásában lakik, korábban kijelentette, ha bebizonyosodik, hogy Bašternák valóban megszegte a törvényt, azonnal elköltözik a Bonaparte lakóparkból. (TASR, ie)

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?