Közélet

Bárki lehet egyetemista

Pozsony | Nincs változás a legnépszerűbb hazai egyetemek élbolyában – derült ki az ARRA ügynökség felméréséből. Folyamatosan csökken viszont az egyetemre jelentkező diákok és doktoranduszok száma, a legjobb hazai diákok külföldi egyetemeken folytatják tanulmányaikat.
Ibos Emese

2015. november 26. 11:07

Az Akadémiai Ranking és Rating Ügynökség (ARRA) felmérése alapján a legkeresettebb fakultások élbolyában a Comenius Egyetem turócszentmártoni Orvostudományi Kara, a pozsonyi Műszaki Egyetem Vegyi és Élelmiszer-technológiai Kara, a Comenius Egyetem Szociális és Gazdaságtudományi Kara, a kassai Műszaki Egyetem Közgazdasági Kara és a Nagyszombati Egyetem Jogi és Pedagógiai Karai végzett. Öt éve ezek a legnépszerűbb fakultások. Az ARRA 112 kart hasonlított össze, melyeket a tudományterületek alapján 11 kategóriába sorolt. Húsz nyilvánosan hozzáférhető minőségbeli kritérium alapján rangsorolta a karokat.
 
„2014-ben a művészeti egyetemek iránt volt nagy az érdeklődés, de a legnagyobb ugrást a kassai Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Kara érte el” – mondta Ivan Ostrovský, az ARRA munkatársa. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara saját kategóriájában 13 fakultás közül a 3. helyen végzett, megtartva korábbi dobogós helyét. A komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kara nem tudott előbbre lépni, saját kategóriájában harmadik éve az utolsó helyen szerepel. Az egyetem Tanárképző Kara kilencből a 7-ik helyen végzett a pedagógiai karok között. A teológiai karok közül a komáromi egyetem az utolsó előtti, azaz a 6. helyen szerepel.
 
Az ügynökség felméréséből kiderült, hogy folyamatosan csökken a doktoranduszképzésre jelentkezők száma, az elmúlt három év alatt harmadával, azaz mintegy 3 ezerrel kevesebben jelentkeztek a doktori képzésre. Ennek legfőbb oka az, hogy módosították a doktoranduszképzés finanszírozását. A visszaesés már a legerősebb egyetemeknél is kimutatható, ez pedig rányomhatja bélyegét a tudományos és kutatómunkák eredményére.
 
Ugyanez a trend figyelhető meg a diákok létszámával kapcsolatban is. Míg 2008-ban több mint 215 ezer egyetemi hallgatót tartottak nyilván, hat év alatt számuk mintegy 50 ezerrel csökkent. Ráadásul a demográfiai adatok alapján ez a folyamat folytatódni fog. Idén átlagosan a szabad helyek mindössze 83 százalékára jelentkeztek. Így több iskola csak formális felvételi vizsgát tartott. Jövőre gyakorlatilag akár az összes középiskolás bekerülhetne valamelyik hazai felsőoktatási intézménybe. Közben az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt a külföldi diákok száma a hazai egyetemeken. Ők könnyebben bejutnak a szlovákiai egyetemekre, és az iskolák is jól járnak, hiszen ha a diák nem az államnyelven, azaz nem szlovákul végzi a tanulmányait, tandíjat kérhetnek tőle. Ostrovský szerint a külföldi felsőoktatási intézmények közül a szlovákiai diákok körében a csehországiak a legnépszerűbbek. „Az elmúlt tíz év alatt a csehországi egyetemeken megháromszorozódott a szlovák diákok száma. Jelenleg 23–25 ezer szlovákiai diák tanul cseh szomszédainknál. Pár évvel ezelőtt az orvosi egyetemek voltak a legnépszerűbbek a szlovákiai diákok körében, ma már szinte minden szakterület egyformán vonzó” – magyarázta Ivan Orlovský.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

kína koronavírus

Koronavírus - A világban mintegy 11,6 millió a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,2 milliót

ajanlo

Már kapható a Vasárnap legújabb száma, most VasárnapLélekkel!

régiófoci

Papírforma siker az érsekkétyi focitornán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.