Bárdos folytathatja a Csemadok élén

Nagyfödémes |

<p>Nem történt jelentősebb változás a Csemadok vezetésében, a tisztújító közgyűlés szombaton újra Bárdos Gyulát választotta a szervezet élére. Gyakorlatilag az elnökség is a régi, valamennyi korábbi tagját újraválasztották, viszont a héttagú testületet kilenctagúra bővítették. A két új tag Kiss Beáta, aki egyben az MKP oktatási alelnöke, és Varga Tibor, aki az MKP ifjúsági csoportjának, a Via Nova ICS-nek az elnökhelyettese.&nbsp;</p>

„A szórványban élő magyarokkal kapcsolatos munkát Kiss Beáta végzi, a fiatalokkal pedig Varga Tibor fog foglalkozni” – tájékoztatta lapunkat Bárdos Gyula, a szervezet régi-új elnöke. – Ugyan sikerült megőriznünk a több mint 50 ezer tagot, sőt többen vagyunk, mint négy évvel ezelőtt, új tagokkal bővült a szervezet, akik között dominálnak a fiatalok, de nem olyan mértékben, ahogyan én szeretném. Ezért kell egy ifjúsági programot kidolgozni.” Szerinte a szervezet elégedett az elnökség munkájával, amit az is mutat, hogy a régi tagokat újraválasztották.

A Csemadok és az MKP

A két új taggal azonban tovább nőtt a Magyar Közösség Pártjához szorosan kötődő vezetőségi tagok száma, a szórványért felelős alelnök, Kiss Beáta ugyanis az MKP oktatási alelnöke, Varga Tibor pedig a párt ifjúsági szervezetének, a Via Nova ICS-nek az elnökhelyettese. Bárdost az MKP tavaszi közgyűlése elnökségi taggá választotta. A szervezet régi-új elnöke szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a Csemadok egy párt holdudvarába került. „A Csemadok mindenki számára nyitott, tartozzon bármilyen párthoz, aki komolyan gondolja a magyar kultúra támogatását, a kultúra szervezését, az identitás erősítését” – magyarázta Bárdos. A Csemadok elnöke szerint kapcsolatban vannak a Híd vezetőivel is, és az új országos tanács tagjai közt szerinte vannak más pártok szimpatizánsai is.

A helyi csoportok

Bárdos szerint a Csemadok programja sem sokat változott. „Minden megmaradt, ami korábban szerepelt benne, annyi változott, hogy most külön figyelünk a szórványra és a fiatalságra” – tájékoztatott Bárdos. Szerinte paradox, hogy a szórványban élők aktívabbak, mint a tömbben élő magyarok. „Ahol szórványban élnek a magyarok, aktívabbak, jobb az összefogás, ez megmutatkozik számos területen” – állítja a Csemadok elnöke.

Petheő Attila, a Csemadok komáromi járási szervezetének elnöke szerint a szervezet működése elsősorban a helyi csoportok aktivitásán alapul. „Az alapszervezetek önszervező, közösségépítő képessége a legfontosabb, amíg ez megvan, addig nincs veszélyben a szervezet léte” – mondta lapunknak Petheő. Szerinte a vezetésnek arra kell ügyelnie, hogy minden régió azonos segítséget kapjon. Petheő alelnökjelölt volt, de alulmaradt Vargával szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?