Közélet

Az Új Szó kérdez, a magyar pártok válaszolnak! Választás 2020

A közelgő parlamenti választás alkalmából rendszeresen megkérdezzük a mérvadó magyar pártokat, hogy mi a véleményük társadalmunk és kisebbségünk legégetőbb problémáiról. Sorozatunk második részében arra voltunk kíváncsiak, hogyan segítenék az egészségügy helyzetét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 5. 10:00

kórház illusztráció
- TASR-felvétel

Mit tenne az egészségügyi dolgozók kivándorlása ellen, s hogyan javítaná a kórházi ellátás színvonalát?

Az egészségügy helyzete mindenkit érint, ennek ellenére az elmúlt harminc évben elhanyagolták ezt a területet. Ha akadtak is beruházások, főleg a már tarthatatlan állapotok miatt történtek. Mintha a kormányok az egészségünkön akartak volna spórolni, miközben így emberek százezreinek életével játszottak. Az egészségügyben dolgozók elvándorlásának megakadályozása és az ellátás színvonalának fellendítése programunk kiemelt témája.

Az egészségügyben dolgozókat támogatni kell a szakmai előmenetelben. Munkásságom során többször szembesültem azzal, hogy a fiatal orvosok alig tudnak érvényesülni a kórházak egyes részlegein, mivel a struktúrák be vannak betonozva, átjárhatatlanok, a nővérek pedig nem kapják meg a kellő megbecsülést.

Az egészségügyi hivatást újra vonzóvá kell tenni. Ennek alapfeltétele egy modern egészségügyi oktatási reform, mely megfelel a 21. század elvárásainak. A bérezési rendszert a modern kor elvárásai alapján kell átalakítani. Minőségi szolgáltatást csakis elégedett és motivált csapattal lehet elérni. A jutalmazás során figyelembe kell venni az egészségügyi ellátás minőségét, a dolgozók tapasztalatait és az elvégzett munka hatékonyságát. Ha Szlovákia teljes mértékben kihasználná a lehetőségeit, a költségek harmadát megspórolhatná. Amennyiben a leghatékonyabb államok egészségügyi rendszereinek bevált modelljeit alkalmaznánk, a kiadások akár 60%-kal is alacsonyabbak lehetnének. Meg kell akadályozni a kórházak leépítését a déli régióban! Forrásokat kell biztosítani a modern berendezésekre, az épületek felújítására, ezzel megfelelő munkakörnyezetet teremtve az egészségügyi dolgozók számára.

A bérezés és az előmeneteli rendszer javítása mellett ez is kulcsfontosságú, hiszen a lepusztult munkakörnyezet nagyon demotiváló. Korszerű szociális helyiségek, finom ételek és a humánus kommunikáció nagyban hozzájárulnak a páciensek elégedettségéhez is.

Ne feledjük, sokszor egy kedves szó is csodákra képes! 

Kovács György, a Magyar Közösségi Összefogás egészségügyi szakértője

 

Ahhoz, hogy az orvosi szakmát és az egyéb egészségügyi hivatásokat az egyes régiókban népszerűbbé tegyük, több tényező hatékony kombinációja szükséges. Vitathatatlan, hogy a régiókban tevékenykedő fiatal orvosok és nővérek bérét jelentősen meg kell emelni, és meg kell könnyíteni az orvosok pályakezdését.
Szerintünk ennek egyik leghatékonyabb módja az, ha azokat az orvosokat és egészségügyi dolgozókat, akik hajlandók Szlovákiában maradni és dolgozni, ösztöndíjjal támogatjuk. Anyagi motiváció nélkül a rendszer megroggyan, esetleg összeomlik. A motivációért cserébe viszont elvárható, hogy az ösztöndíjasok a későbbiekben az országban maradjanak.

A parlament az utolsó ülésen sem hagyta jóvá a kórházreformot, ezt a kérdést a következő választási időszakban prioritásként fogjuk kezelni, mert ez az intézkedés épp a kórházi ellátás színvonalát javítja. Az átszervezés lényege az, hogy a specializált egészségügyi ellátást és beavatkozásokat specializált egészségügyi központokban végezzék. Ott, ahol ehhez a legjobban értenek és a beteg biztonsága is maximálisan biztosítva van. Fontos, hogy a betegek ne várakozzanak, minél rövidebb várakozási idő előzi meg a kivizsgálást és a kezelést, annál nagyobb az esély az egészség helyreállítására és a szenvedés idejének csökkentésére.
Még egy fontos dolgot szeretnénk biztosítani.

El kell érnünk, hogy minden régióban a bejelentéstől számított 15 percen belül megérkező mentőszolgálat biztosíthassa a sürgősségi betegellátást, a kórházi sürgősségi ellátást pedig 60 percen belül.  Az ellátás költségeit pedig teljes mértékben a kötelező egészségbiztosításból kell fedezni.


Bastrnák Tibor, a Híd szakpolitikusa, parlamenti frakcióvezető

 

Kedves olvasó, ha van olyan kérdése, amit szívesen feltenne az MKÖ, illetve a Híd képviselőinek, írja meg nekünk, s a legaktuálisabb kérdéseket mi továbbítjuk a pártok képviselőinek. 

E-mail: redakcia@ujszo.com
Tárgy: Választás 2020
Postacím:
Új Szó (Választás 2020)
P.O.BOX 222
830 00 Bratislava 3

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Grendel Gábor

Grendel: Matovič már hajlandó számos kérdést magyar szemmel figyelni

BMW 120d xDrive

BMW 120d: több embert szólít meg

sport a tv-ben

Chelsea–Arsenal rangadó a tévében

26,8 százalék a munkanélküliség Görögországban

Stagnál a munkanélküliség

 Putyin: Oroszország nem készül senkivel háborúzni

Putyin új főügyész kinevezését kezdeményezte

Télen megnő a kihűlés veszélye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.