Közélet

Az Új Szó kérdez, a magyar pártok válaszolnak!

Pozsony | A közelgő parlamenti választás alkalmából rendszeresen megkérdezzük a mérvadó magyar pártokat, hogy mi a véleményük társadalmunk és kisebbségünk legégetőbb problémáiról. Sorozatunk első részében arra voltunk kíváncsiak, miként segítenék a kisebbségi oktatás helyzetét.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. november 28. 08:48

parlamenti választás
- Képarchívum

Mit tenne annak érdekében, hogy vonzóbbak legyenek a magyar tanítási nyelvű iskolák?

 

Elcsépelt szólamnak tűnik, de igaz: a jó iskola a vonzó iskola. Kérdés viszont, hogy mitől jó egy felvidéki magyar oktatási intézmény. Nyilván a többségi nemzet iskoláival versenyben többet és jobbat kell nyújtania: vonzó kínálatot, alternatív oktatási programokat, választható tárgyakat, kiváló szlovák- nyelv-oktatást, remek tárgyi felszerelést, modern infrastruktúrát. Mindez azonban a hazai realitásban, ahol iskoláink többsége kicsi létszámú, fenntartási gondokkal küszködik, sok helyütt vágyálomnak tekinthető.

Ezért alapvető szükséglet egy átfogó kisebbségi törvény keretén belül az oktatás önigazgatásának megteremtése. Egy választott testület lenne hivatott arra, hogy kidolgozza, ellenőrizze az oktatás tartalmát. Ebbe tartoznak bele a kerettantervek, de a módszertani kérdések is, mint pl. a szlovák nyelv tanítása, illetve olyan neuralgikusnak tűnő témák is, mint a magyar történelem. A tankönyvek terén több eredeti magyar könyv, ill. a magyarországi tankönyvek használata indokolt. Szükséges egy pedagógiai háttérintézmény létrehozása. Ennek feladata nemcsak a tartalmi kérdések kidolgozása, hanem a kutatások és stratégiai tervek kimunkálása is. A magyar tanítási nyelvű iskolák hálózata ésszerűsítésének módja szakmai vita tárgya. Ám más országokban ismert kisebbségi önkormányzatok mintájára bizonyos intézmények, illetve intézménytípusok fenntartását, finanszírozását is átruháznám e választott testületre, s az lenne hivatott e nehéz döntések meghozatalára is. Középfokon a szakgimnázium intézménytípus bevezetését javaslom, hiszen az általános műveltséget nyújtó iskolák erősítése európai trend, ugyanakkor a hazai magyar nyelvű szakoktatás kínálata gyér. Az eddig felsoroltakhoz pedig a jelenleginél sokkal több célirányos pénzügyi forrás, az önigazgatás anyagi hátterének megteremtése szükséges.

Mindehhez össztársadalmi változások is kellenek: az asszimiláció gazdasági és szociálpolitikai eszközökkel való lassítása, a helyi közösségekben a magyar iskola presztízsének növelése.

Kiss Beáta, a Magyar Közösségi Összefogás jelöltje

 

A jelenlegi választási időszakban elért intézkedések közül a kisiskolák megmentését tartjuk az  egyik legmarkánsabb eredménynek. Ha a Híd nem lép kormányra és nem változtatja meg a törvényt, 2016 szeptemberétől több tucat kisiskola szűnt volna meg. Sikerült megakadályoznunk az erre irányuló törekvéseket, ám nem ülhetünk a babérjainkon, iskoláinkat továbbra is védenünk és fejlesztenünk kell. Ennek érdekében az előttünk álló időszakban külön intézményeket hozunk létre és jogilag is meghatározzuk a nemzetiségi oktatás fogalmát. Fontosnak tartjuk a pedagógusok megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülését. Egy jól működő gyerekközpontú oktatási intézményből nem hiányozhatnak az anyagilag is motivált, szakmailag jól felkészült pedagógusok.

A politikusok feladata, hogy megfelelő jogszabályi keretet biztosítsanak iskoláink zökkenőmentes működéséhez. Tapasztalataink azt mutatják, hogy együttműködő önkormányzatok, következetes megközelítés és támogató intézmények nélkül nehéz megtartani és fejleszteni a nemzetiségi oktatást. Sokkal eredményesebbek lennénk, ha a több forrásból származó támogatások befektetéséről egyeztetnénk. Az is gyermekeink anyanyelvi oktatását szolgálná, ha a magyarországi támogatásokból épülő iskolák jövője biztosított lenne. Az óvodák és az iskolák nem egynyári növények, fenntartásukról hosszú távon kell gondoskodni.
A magyar iskolák jelenlegi legnagyobb hátránya konkurenseikkel szemben a szlovákoktatás szintjén fogalmazódik meg. A magyar iskolák csak akkor vehetik fel a versenyt a szlovák intézményekkel, ha a szülő biztos lehet benne, hogy gyermeke a magyar nyelv és kultúra mélyreható megismerése mellett államnyelven is boldogulni tud majd Szlovákiában. Jól tudjuk, hogy a tudást minden gyermek anyanyelvén képes a leghatékonyabban elsajátítani. Ennek ellenére sokan épp a szlovák nyelv alaposabb elsajátítása miatt döntenek a szlovák iskola mellett. Ezért kezdeményezzük a szlovák nyelv mint idegen nyelv oktatását.

Szeretnénk gondoskodni arról, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai a középiskolában is saját anyanyelvükön tanulhassanak.
Javasolni fogjuk, hogy a gimnáziumok és szakközépiskolák első évfolyamában a tanulói létszám felső határát úgy szabják meg, hogy közben figyelembe vegyék, hogy a tanulmányok iránt érdeklődők milyen nyelven kívánják folytatni tanulmányaikat.

Az elkövetkező esztendők szintén fontos feladata a  magyar tannyelvű szakközépiskolák megerősítése, számuk növelése és 
a regionális különbségek megszüntetése. 

Híd

Kedves olvasó, ha van olyan kérdése, amit szívesen feltenne az MKÖ, illetve a Híd képviselőinek, írja meg nekünk, s a legaktuálisabb kérdéseket mi továbbítjuk a pártok képviselőinek. 

 

E-mail:
redakcia@ujszo.com
Tárgy: Választás 2020

Postacím:
Új Szó (Választás 2020)
P.O.BOX 222
830 00 Bratislava 3

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

ddd

Nyolcvan éves Ringo Starr

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.