Közélet

Az SaS felszólította Čižnárt,hogy ne engedje leállítani a Mečiar elleni eljárást

Pozsony | Az SaS párt felszólította Jaromír Čižnár főügyészt: ne engedje, hogy leállítsák a Vladimír Mečiar volt kormányfő ellen az amnesztiák ügyében indított büntetőeljárást. Erről Róbert Buček, az SaS szóvivője tájékoztatott kedden. Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője szerint az intézmény megvizsgálja az eljárás törvényességét.
TASR

2019. augusztus 6. 15:00

- TASR-felvétel

Az SaS szerint Mečiar az amnesztiákkal sárba tiporta a jogot és az igazságosságot, ez pedig nem maradhat büntetlenül. „Ez annál is inkább így van, mivel Vladimír Mečiar ifj. Michal Kováč Ausztriába hurcolásának ügyében az egyik gyanúsított. Vagyis ez azt jelenti, hogy saját magának is amnesztiát hirdethetett” – közölte az SaS vezetése.

Arra a tényre, hogy a Mečiar ellen indított eljárást a rendőrség leállította, a Markíza TV hívta fel a figyelmet. „A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, aki felügyelte az ügyet, a szóban forgó határozatot megalapozottnak és törvényesnek ítélte” – közölte Matej Izakovič, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség munkatársa.

„A Szlovák Köztársaság Főügyészsége helyzetjelentést kért azzal a céllal, hogy megítélje, a bűnüldöző szervek törvényesen jártak-e el” – közölte Predajňová. Hozzátette: az ügyben a kerületi ügyészség ügyésze rendelkezik felügyeleti hatáskörrel, ami azt jelenti, hogy a nyomozó döntését önállóan felülvizsgálhatja.

Azokról az amnesztiákról van szó, amelyeket Mečiar hirdetett 1995-ben, az elnök fia, ifj. Michal Kováč elrablásának ügyével összefüggésben. Az amnesztiákat a közelmúltban eltörölték. Ezt követően 2017 júliusában nyomozás indult az ügyben, melyet egy hónappal később elévülésre hivatkozva leállítottak. 2017 októberében újraindult a nyomozás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

Kočner meg akarta akadályozni a Rusko elleni nyomozást

Hétfőn kezdődik a csillagászati ősz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?