Közélet

Az önkormányzat adja a legtöbb munkát

Pozsony | Júliusban összesen 87 926 munkaajánlatot sikerült közvetítenie munkaügyi központoknak a segélyen élőknek. Az elmúlt hónapban ugyanis a legtöbb segélyen élőnek legalább 4 napot, 32 órát le kellett dolgoznia.
author
Lajos P. János

2014. augusztus 16. 15:25

A legtöbb közmunkát a települések önkormányzatai biztosították, de a hivatal civil szervezetekkel is együttműködik. „Összesen 2701 önkormányzattal és 642 egyéb szervezettel kötöttünk megállapodást” – tájékoztatta lapunkat Veronika Čierna, a központi munkaügyi hivatal munkatársa. A munkaügyi hivatalok a koordinációs feladatok elvégzésére 840 új alkalmazottat vehettek fel. A legtöbb munkaajánlatot a keleti országrészben biztosította a hivatal, az élen a kassai régió áll több mint 9 ezer munkaajánlattal. A felajánlott munkát viszonylag kevesen utasítják vissza, nem kockáztatják a segély megvonását. Inkább kiskapukat keresnek, sokan kiíratják magukat.

Országos szinten a visszautasítások aránya 5% körül mozog, összesen 4559 ember. Korábban arról tájékoztattak, hogy azokban a régiókban, ahol nem tudnak egy adott hónapban mindenkinek közmunkát biztosítani, ott a segélyen élők felváltva dolgoznak majd. A segély ugyanis akkor is jár, ha a hivatal nem tud munkát ajánlani. „Ha a központ felváltva alkalmazza a rászorulókat, akkor erről tájékoztatja az érintetteket – vagyis mindenki tudni fogja, hogyha most nem kapott munkaajánlatot, a következő hónapban majd kap, és aki most dolgozott, az a következő hónapban nem fog” – mondta lapunknak korábban Peter Zeman, a hivatal szóvivője.

Čierna szerint ilyen esetek a legtöbbször a városokban fordultak elő. Čierna szerint a 2014–16-os időszakra9millió eurót irányoztak elő a program költségeire, ebből 8,16 millióba kerülnek a bérek és a biztosítás, 838 ezer eurót pedig a munkaeszközökre és a munkavégzéshez kapcsolódó egyéb költségekre fordítanak. A jogszabály jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van, mivel az ellenzéki képviselők és az ombudsman is alkotmányellenesnek tartják, hogy az alanyi jogon járó szociális segélyért dolgozni kell.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Az OĽaNO-nak több ajánlata is van az SaS-nek, Kollár Sulík helyében elfogadná azokat

Zuzana Čaputová Eduard Heger

Čaputová: Meg kell oldani a kormányválságot és véget vetni a patthelyzetnek

d

Be kell zárnunk a rendelőket, ha a nővéreink nem kapnak fizetésemelést – figyelmeztettek a magánorvosok

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

lidl

Hatalmas változtatásra készül az egyik legnépszerűbb áruházlánc!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.