Közélet

A magas részvétel nem segít a magyar pártokon

Pozsony | Ellenzéki kormány alakulhatna Boris Kollár nélkül, az OľaNO adhatná a miniszterelnököt, és SNS nélküli parlament állhatna fel – többek között ez derül ki az utolsó, nyilvánosságra hozható Focus-felmérés eredményeiből. Az elemzők szerint a magasabb részvételi arány tovább ronthatja a magyar pártok esélyeit, akiknek továbbra is gond a mobilizáció.
Szalay Hajnalka

2020. február 13. 18:30

Andrej Danko
Andrej Danko - TASR-felvétel

Az AKO után a Focus ügynökség is Igor Matovič pártját mérte a második helyre a pártpreferenciákra kérdező felmérésben. A választást továbbra is a Smer nyerné, ezzel 33 képviselője lenne, az utóbbi időben második legerősebb pártként számon tartott szélsőséges Kotlebáékat azonban az OĽaNO átugorta: Matovič 25, a ĽSNS pedig 23 széket kapna a parlamentben. Negyedikként a Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója végzett, ezzel 18 helyet szerezne. 

A volt köztársasági elnök, Andrej Kiska pártjánál több mint két százalékpontos csökkenés figyelhető meg január vége óta, így csak 16 képviselője lenne a törvényhozásban. Bejutna még a Sme rodina 15 jelöltje, és éppen csak becsúszna a parlamentbe a KDH és az SaS 10-10 képviselője.

 

graf

 

„Matovič jól használta ki az utóbbi hónapokban kialakult helyzetet. Nem társult a megnemtámadási szerződéshez, és azt is láthatjuk, hogy nemcsak a Smert kritizálja, de a jövőbeli potenciális koalíciós partnerekkel sem kerüli a konfliktust. Ezzel nemcsak a mediális figyelmet szerezte meg, hanem a választókét is. Erős szimbólumokat használ, amelyek tetszenek az embereknek. Azt is tudatosítani kell, hogy a legnagyobb csökkenés a Za ľudínál volt tapasztalható – részletezi az eredményeket Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezetője. – Nem mondom, hogy mindenki, aki eljött Kiskától, az Matovičra szavazott, de a párt alakulásakor szavazóinak egy része épp az OĽaNO-tól jött át. És nem azért váltottak, mert haragudtak Matovičra. Egyszerűen megalakult az új párt, és abban a pillanatban annak szavaztak bizalmat. Az is megtörténhet, hogy a szavazás napján újra Kiskát fogják előnyben részesíteni.”

Eközben a magyarok
A pártpreferenciákra vonatkozó választási moratórium miatt az egyik utolsó közölhető felmérés sem kecsegtet sok jóval a szlovákiai magyar pártoknak: mind a Híd, mind a Magyar Közösségi Összefogás parlamenten kívül maradt volna, ha a választást múlt hét végén tartották volna. A felmérést jegyző közvélemény-kutató intézet igazgatója szerint a két párt közötti „nem megegyezés” nem tesz jót nekik, ezért nagy a kockázata annak, hogy a magyar kisebbségnek nem lesz képviselete a parlamentben. „Szinte biztos vagyok benne, hogy ha be akarnak jutni a parlamentbe, muszáj a másik oldalról szavazókat szerezniük. A végső eredmény azonban attól is függ, mi lesz az utolsó hetek témája. Szükség van arra, hogy új választókat tudjanak a szavazóhelyiségekbe csábítani. A Híd ezt teheti akár más etnikumok megcélzásával, az MKÖ pedig vagy hidas választókat győz meg, vagy mobilizálja az otthonmaradókat” – véli Slosiarik. Hozzátette, a déli járásokban a részvétel az átlag alatt szokott maradni, és ezt csak elősegíti a magyarok fragmentáltsága.

A magyar pártoknak január vége óta nem sikerült előrelépniük. „Jelentős változás nem történt a legutóbbi felmérés óta, itt azonban meg kell jegyezni egy dolgot: úgy tűnik, mintha aktivizálódnának a választók, és ez nem tesz jót a magyar pártoknak. Látván az eredményeket feltételezhetjük, hogy növekszik a választás iránt érdeklődők száma, ebből következik, hogy a részvételi arány is magasabb lehet. Ez pedig nem a magyar pártok malmára hajtja a vizet, hiszen az utolsó választáson is láthattuk, hogy nekik problémájuk van a mobilizációval: épp azon járásokban alacsony a részvétel, amelyekben ezen pártok választói élnek” – nyilatkozta lapunknak Slosiarik. Hozzátette, ha az országos részvétel 65% körül lesz, akkor a magyar pártoknak még több embert kellene az urnákhoz csalogatniuk, hogy megugorják az 5%-ot.

Kapitány nélkül?
Az Andrej Danko vezette SNS-t először mérték bejutási küszöb alatt. „Természetesen még mindig hibahatáron belül vannak, de a párt támogatottsága egész egyszerűen csökkent, szavazóinak jelentős részét már elveszítette. És ezek a szavazók politikai térfelet is váltottak, többféle párthoz csatlakoztak” – magyarázza a szociológus. Hozzátette, a Smer ebből keveset tudott profitálni, ellenkező esetben a párt támogatottsága nőne, de nem ez történik. „Az SNS 2016-ban ugyan 8%-ot szerzett, de nem csak a nemzeti érzelmű szavazókat szólították meg. Akkor Danko új politikusként tűnt fel, ez vonzó lehetett, viszont az ő személye és a botrányai miatt veszítette a párt a legtöbb szavazót: főleg a kapitányi címével kapcsolatos botrány ártott neki, és ha a doktori munkája nem is taszított annyi szavazót, a kommunikációja Zsuzsovával tovább rontott a helyzeten” – mondja Slosiarik.

A 13. nyugdíj kevés
Slosiarik szerint a Smer esélyei nem növekedtek azzal, hogy az utolsó pillanatban növelné a családi pótlékot, és 13. havi nyugdíjat adna az arra jogosultaknak. „A párt eddigi szavazóit csak megerősíti, az ellenzéki oldalról azonban nem hoz újakat, épp fordítva: ez akár ellentétest hatást is kiválthat és még több ellenzéki szavazót mobilizálhat, hiszen felteszik a kérdést: miért most? Miért nem tették meg mindezt eddig?” – vélekedik a Focus vezetője.

Végjáték
A szociológus szerint sok múlik a végső politikai vitákon. Ez adhatja majd a végső impulzust, hogy melyik pártra voksoljanak a szavazók. „Hasonlót már tapasztalhattunk 2016-ban. Akkor az SaS, az OľaNO, a Sieť és a Híd a választáson összességében olyan eredménnyel zárt, amilyet előtte feltételeztek, csak más módon. Az utolsó pillanatban döntőkön sok múlik: van, aki taktikusan fog szavazni, hogy megmentse a gyengébb pártokat, most az SaS-t, a KDH-t, hogy nagyobb esélyt adjanak annak, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok alakíthassanak kormányt” – zárta Slosiarik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
klus

Kettős állampolgárság: semmi változás?

koronavírus bevásárlás
Frissítve

Matovič további engedményeket jelentett be

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

Komárom

Újra iskolapadban az Eötvös sulisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.