Az oktatási tárca szerint van elég hely a magyar középiskolákban

Branislav Gröhling

A magyar nemzetiségű diákoknak biztosítják a lehetőséget, hogy magyar tanítási nyelvű középiskolákban tanulhassanak tovább. Így reagált a Szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium a Híd parlamenten kívüli párt állítására, miszerint több mint 1400 diák maradhat magyar nyelvű középiskolai oktatás nélkül.

Az oktatási tárca azt állítja, hogy a magyar középiskolák több helyet kínálnak, mint ahány diák ebben a tanévben jelentkezett ilyen tanítási nyelvű oktatási intézménybe. „A Tudományos és Műszaki Információs Központ aktuális adatai szerint jelenleg 2696 magyar nyelven tanuló kilencedikest tartunk nyilván, a magyar tannyelvű középiskolák pedig 2747 helyet kínálnak” – áll az oktatási tárca állásfoglalásában.

Az oktatási minisztérium új vezetősége eddig csak két olyan beadvánnyal foglalkozott, amelyek benyújtói magyar tanítási nyelvű középiskolákba való felvételt kérvényeztek. „A kölcsönös kommunikációt követően az összes felet kielégítő megoldás született” – emelte ki a tárca.

A Híd korábbi állásfoglalása szerint 1400 hellyel van kevesebb a magyar középiskolákban, mint amennyire igény lenne. „A 2020/2021-es tanévre, a magyar tannyelvű gimnáziumokba 1084 végzős alapiskolás diák jelentkezett 644 helyre. Ez azt jelenti, hogy 440 magyar kilencedikes nem tanulhat tovább magyar gimnáziumban. A magyar tanítási nyelvű szakközépiskolákban is hasonló a helyzet, 2708 jelentkező van 1742 helyre” – áll a párt állásfoglalásában, melyet Magdeme Klára szóvivő bocsátott a TASR rendelkezésére. „A szlovák gyereket, ha nem veszik fel az egyik gimnáziumba, választ egy másikat. A magyar diák helyzete más. Magyar szakközépiskolából vagy gimnáziumból sokszor nincs másik a környéken, de a szélesebb régióban sem” - figyelmeztetett Sólymos László, a Híd elnöke.

Magdeme tájékoztatása szerint Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos kedden találkozott ez ügyben Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterrel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!