Közélet

Az MKP ma az együttműködésről is dönt

Nádszeg | Ma tartja Nádszegen Országos Tanácsát (OT) az MKP. Egyebek mellett a Híddal való együttműködés is terítékre kerül.
Czímer Gábor

2019. június 29. 09:00

Somogyi Tibor felvétele

Az MKP OT témája lesz a 2020-as parlamenti választásra való felkészülés is. Ennek keretében tárgyalnak majd a Híddal, de a Simon Zsolt nevével fémjelzett Magyar Fórummal és a szlovák pártokkal való együttműködés lehetőségéről is – mondta lapunknak az MKP pártigazgatója, Kocur László. „Az elnökség ajánlása nyomán az OT mindezen lehetőségeket megfontolja” – nyilatkozta a pártigazgató.

Farkas Iván, az MKP egyik alelnöke elmondta, három hete az országos elnökségük már eldöntötte, felveszik a kapcsolatot a Híd regionális képviselőivel. Farkas szerint az Érsekújvári járásban a két párt helyi struktúráinak képviselői meg tudtak állapodni, de hozzátette, máshol nem született ilyen egyezség. „Csak az Érsekújvári járásban került sor ilyen találkozóra” – mondta. Farkas szerint abban is megegyeztek, hogy a két pártnak a találkozón részt vevő politikusai prezentálják a megállapodást a politikai formációjuk országos tanácsán. Úgy tudjuk, hogy a Híd múlt szombati OT-jén erre nem került sor. „Én viszont ezt a megoldást föl fogom vetni az MKP tanácskozásán – jelentette ki Farkas. – Nekem az OT-n az az üzenetem, hogy kevés az időnk, nagyon gyorsan el kell kezdenünk a választásokra való felkészülést”. Farkas kijelentette, semmilyen forgatókönyvet, így a Híddal való együttműködést sem zárja ki. Hangsúlyozta, az MKP OT-jének egységes iránymutatást kell adnia.

Híddal való együttműködés témájában Csáky Pál, az MKP leköszönő EP-képviselője korábban a közösségi oldalán úgy nyilatkozott, cinikus provokációnak tartja Bugár Béla pártjának azon ajánlatát, amely szerint az MKP előtt is megnyitja a választási listáját.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke azt mondta, olyan döntést vár a testülettől, amely a következő években biztosítani tudja a magyarok érdekképviseletét a politika minden szintjén. „Magyar szavazattal magyar emberek magyar ügyet képviseljenek” – fogalmazta meg elvárását Őry.

A magyar pártok együttműködésének témájában Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a közösségi oldalán nyilvános vitára hívta a Híd, az MKP és az MKDSZ elnökeit. „Vitát arról, hogy milyen értékek mentén kívánják a magyar és magyar érzelmű választókat megszólítani” – fogalmaz bejegyzésében a politikus. Az esemény helyszínéül a július 15-én kezdődő Gombaszögi Nyári Tábort javasolta.

A Híd korábban megnyitotta a választási listáját a parlamenten kívüli kisebbségi pártok előtt. Debnár Klára, a Híd szóvivője elmondta, az MKDSZ-szel és a Szlovákiai Roma Kezdeményezéssel (Rómska iniciatíva Slovenska) már tárgyaltak is. Július elején a Magyar Fórum tagjaival találkoznak. Az MKP esetében pedig a párt Országos Tanácsának döntésére várnak. „Arra számítunk, hogy jövő héten már tudni fogjuk, egyáltalán akarnak-e tárgyalni” – mondta Bugár Béla, a Híd elnöke, és hozzátette, már körvonalazódik az egyéb pártokkal való együttműködés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?