Közélet

Az LGBTI közösségnek sem tetszik az alkotmánybírósági döntés

Pozsony | Nemcsak Szövetség a Családért konzervatív szervezet tagjainak, hanem a Másság Kezdeményezésnek (Iniciatíva Inakosť), a hazai leszbikus, gay, biszexuális és transznemű állampolgárok érdekvédelmi szervezetének sem tetszik az Alkotmánybíróság mai döntése.
TASR

2014. október 28. 19:51

A Szövetség a Családért négy kérdésben rendezne népszavazást. A szavazásra jogosultaktól azt kérdeznék, egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kötelékét lehessen nevezni; egyetértenek-e azzal, hogy homoszexuális vagy más kapcsolatok ne tarthassanak igényt a házasság megnevezésre;  egyetértenek-e azzal, hogy homoszexuális párok ne fogadhassanak örökbe gyereket, valamint hogy a szülők beleszólhassanak gyermekük tanulmányaiba olyan érzékeny területeken, mint az eutanázia vagy a szexuális nevelés.
 
A taláros testület szerint az  „Egyetért azzal, hogy a házasságon kívül semmilyen más típusú együttélésnek ne járjon egyedi védelem, valamint azok a jogok és kötelességek, amelyeket 2014. március 1-jéig hatályos törvények a házasságnak és a házastársaknak garantálnak?” kérdés az Alkotmány 93 cikkelyének harmadik bekezdésébe ütközik, amely kimondja, hogy alapjogokról és szabadságokról nem lehet népszavazást tartani, valamint a 19 cikkely második bekezdésébe, melyben az áll, hogy mindenki jogosult védelemre a magán- és családi életébe való jogtalan beavatkozás ellen. 
 
Martin Macko, a kezdeményezés igazgatója nyugtalanságát fejezte ki emiatt a döntés miatt. Mackót, szemben a családvédőkkel, éppen az zavarja, hogy a másik kérdést az Alkotmánnyal összhangban levőnek találták. Szerinte a család védelmének jegyében meghirdetett népszavazás a lakosság egy részének hozzáférését kívánja korlátozni a házasság, a regisztrált partnerség és az örökbefogadás intézményéhez. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

személyi igazolvány

35 ezren használnak lejárt személyi igazolványt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.