Közélet

Az idei minimálbér a számok tükrében

A jövő évi minimálbérről szóló vitában továbbra sem közeledtek az álláspontok. A minisztérium 620 eurós minimálbért tartana elfogadhatónak, nem árt azonban tudni, hogy a minimálbér nem csak egy szám.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. augusztus 11. 13:03

dolgozók minimálbér
- TASR-felvétel

Pár napja újra asztalhoz ültek az érdekelt felek a jövő évi minimálbér emelésének ügyében, a javaslatok véleményezésére adott határidő ugyanis lejárt. Amint az várható volt, megegyezés most sem született. Mindhárom oldal (a munkaügyi tárca, a munkáltatók és a szakszervezetek) továbbra is kitart a korábban megfogalmazott javaslatai mellett. A legerősebbnek egyelőre a munkaügyi tárca előterjesztése tűnik, Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint a mostani helyzetben a 40 eurós emelés (620 euróra) lenne a legelfogadhatóbb.

Látványos különbségek

Cikkünkben a 2020. január 1jétől érvényes minimálbér helyzetét, hatásait vizsgáljuk meg, felhasználva a pozsonyi Trexima elemző és munkaerőpiac-kutató társaság tanulmányait. Idén a törvény által megszabott minimálbér bruttó 580 euró, ami 3,33 eurós órabért jelent (40 órás munkahét alapján). Azonban a fizetési szalagon ennél magasabb értékek is megjelenhetnek, néhány esetben elég jelentős mértékben, és a tapasztalatok szerint ennek okával sokan nincsenek teljesen tisztában. Ugyanis a minimálbér összege nem minden ágazatban egyforma, a végzettség alapján pedig még nagyobb különbségeket mutat.

A munkaintenzitás (munkaigényesség) mértéke szerint 6 szintet különböztetünk meg, amely nemcsak a fizikai, hanem a munkavégzés pszichikai igényességét, a felelősséget, a munka összetettségét és más tényezőket is figyelembe vesz. Az adott szinten a bér kiszámítása a minimálbér együtthatójának (koefficiensének) a megszorzásával történik.

Munkaintenzitás

A munkaintenzitás szerinti szintek a következők:

1. szint (együttható 1,0) – ide tartoznak a szakvégzettséget nem igénylő alapvető fizikai munkák, segédmunkák,előkészítőmunkák,ahol az alkalmazottak főleg a feletteseik utasításai szerint végzik munkájukat. A legtöbb munka, amelyre a munkaadók alkalmazzák a minimálbért, ebbe a kategóriába tartozik. Például: takarítói alkalmazottak, termelési gépkezelők, operátorok, segédmunkások különböző ágazatokban.

2. szint (együttható 1,2) – ide tartoznak az egyszerűbb szakmunkák, bizonyos anyagi felelősséggel járó rutinmunkák, a kereskedelemben, hivatalokban, az egészségügyben dolgozók. Például: hivatali, irodai alkalmazottak, eladók.

3. szint (együttható 1,4) – ide tartoznak a magasabb szakképzettséget igénylő, mások egészségéért felelős alkalmazottak. Például: egészségügyi nővérek, könyvelők.

4. szint (együttható 1,6) – ide tartoznak a már nagyobb odafigyelést igénylő szakmunkák pszichikai megterheléssel, vezető beosztásúak, magasabb végzettségű egészségügyi alkalmazottak. Például: területi vezetők, főkönyvelők.

5. szint (együttható 1,8) – ide tartoznak a fokozott pszichikai odafigyelést igénylő vezetők, alkotói, módszertani munkákat végzők, igényes munkahelyi folyamatokban részt vevő alkalmazottak. Például: termelési vezetők, általános orvosok. 6. szint (együttható 2,0) – ide tartoznak a kreatív feladatokat megoldó, nagy figyelmet, felelősséget igénylő, a társadalomra nagy hatással bíró vezető beosztásúak. Például: hivatalvezetők, vezérigazgatók. Természetesen a felhozott példák ezekben az esetekben csak tájékoztató jellegűek, ugyanis minden munkakörnek, beosztásnak megvannak a sajátosságai, amelyek szerint nem lehet egyértelműen besorolni az egyes szintekre.

a

Részmunka

A havi minimálbér fentebb említett értékei minden esetben a 40 órás munkahétre érvényesek. Azonban nagyon sok munkavállaló kevesebb órát dolgozik hetente, vagy a munkaadók heti munkarendje eltérő a megszokottól. Az alacsonyabb heti munkaidő minimális órabére ennek arányában változik. Az eddigi adatok bruttó értékeket tartalmaznak, tehát még mindig nem tudjuk pontosan, mennyi marad ebből az összegből a munkavállaló zsebében. A biztosítások, illetékek és az adózás a minimálbért (1. szint) kb. 100 euróval csökkentik, ami ebben az esetben 476 euró nettó összeget jelent.

Széplaki Dénes

A szerző a pozsonyi Trexima piackutató és tanácsadó társaság munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.