Az év végéig csak a stabilizációs járulék felét kapják meg az egészségügyi dolgozók

kórház k

Két részletben kapják meg az egészségügyi dolgozók a stabilizációs hozzájárulást, 2500 eurót még az év végéig.

Az összeg másik felét attól függően, hogy mikorra sikerül elfogadni azt a törvénymódosítást, amely mentesíti a hozzájárulást az egészségbiztosítási és szociális járulékok befizetése alól.

A módosítás parlamenti elfogadását követően azt még alá kell írnia az államfőnek is, azután lép hatályba – tájékoztatott Petra Lániková, az egészségügyi tárca szóvivője.

Az eredeti javaslatban 5000 eurós stabilizációs hozzájárulás szerepel, és az összeg a törvények szerint a bruttó fizetés része, mindenféle járulékfizetési kötelezettséggel. „December 31-ig 2500 eurót kapnak meg az alkalmazottak, tisztán 2500 eurót utalnak át a számlájukra” – magyarázta a tárca.

Hogy a második részletben mekkora összeget kapnak, az a törvénymódosításon múlik. Ha sikerül elfogadni a törvényhozásban, akkor az 5000 euróból csak az adóelőleget vonják le. „A maradék összeget a januári fizetésükkel kapják meg az alkalmazottak” – közölte a minisztérium, becslése szerint ebben az esetben körülbelül 1500 eurót.

Ha a parlament nem fogadja el a törvénymódosítást, az 5000 euróból a járulékokat is levonják, és munkaadói járulékot is kell fizetni. „A maradék összeget a 2022-es decemberi fizetéssel kapják meg az alkalmazottak 2023 januárjában” – közölte a tárca, hozzátéve, hogy hozzávetőleg 150 eurót.

„Remélem, hogy a parlamenti képviselők elfogadják a módosítást, és így a járulékbefizetésektől mentesítve magasabb összeget kapnak az egészségügyi dolgozók, mint a törvénymódosítás elfogadása nélkül” – jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter.

A kormány a múlt héten hagyott jóvá 5000 eurós stabilizációs hozzájárulást az egészségügyi dolgozók számára, a pénzügyminisztérium 200 millió eurót különített el a kifizetésére. Az egészségügyi dolgozóknak kötelezniük kell magukat, hogy három évet ledolgoznak az ágazatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?