Közélet

A kormány és a korlátozások ellen tüntettek Pozsonyban

Pozsony | Az 1989. november 17-i prágai diáktüntetés elleni drasztikus rendőri fellépésre, a kommunista rendszer összeomlásához vezető bársonyos forradalomra emlékezett szerdán Szlovákia. Az ellenzéki pártok ezúttal is a kormány ellen tüntettek, a rendbontások miatt a rendőröknek is be kellett avatkozniuk.
Czímer Gábor

2021. november 17. 15:17

Frissítve
A korlátozások ellen tüntetnek Pozsonyban
- Somogyi Tibor felvétele

19:35

Különjárat szállítja haza azokat a tüntetőket, akik messzebbről érkeztek, hogy részt vegyenek a fővárosi demonstráción.

01

19:21

Ketten, egy állami és egy városi rendőr megsebesült, miután a kormányhivatal előtti tüntetésen pirotechnikai eszközt dobtak közéjük, amely ezt követően felrobbant – tájékoztatott a rendőrség a közösségi hálón. Az ügyet vizsgálják.

A rendőrség szükség esetére egy vízágyút is előkészített, amelyet a Szlovák Műszaki Egyetem épülete mögött helyeztek el, és amely bevetésére nem volt szükség.

19:20

A Hodža téri tüntetés feloszlott, a rendőrök ennek ellenére még készenlétben állnak. A forgalom újraindult.

18:23

A nem bejelentett demonstráció miatt a Hodža téren megbénult a forgalom. Az utasokkal teli 42-es autóbusz a tér szélén vesztegel.

01

18:18

A demonstráció nem bejelentett formában folytatódik a pozsonyi Hodža téren, ahol a két szélsőséges párt szimpatizánsai együtt tüntetnek.

18:10

A tömeg megindult lefelé a Védcölöp utcán, az elnöki palota irányába, a rendőrség ezért kénytelen volt lezárni az útszakaszt.

01

18:07

A Republika és az ĽSNS tüntetése a Védcölöp utcában egyesült, ezzel jelentős mennyiségű tömeg gyűlt össze, több ezren is lehetnek.

18:01

A Védcölöp utcában őrizetbe vették a magát újságírónak kiadó, szélsőjobboldali aktivistát, Ján Jurečkát. A helyszínen nem derült ki, miért.


18:00

A kormányhivatal elől a tüntetők többsége megindult a parlament elé, ahol a szélsőjobboldaliak másik tüntetése zajlik. Menet közben összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, pirotechnikai eszközök folyamatos robbanása hallatszik.

17:40

A tüntetés végeztével a tömeg az elnöki palota felé vette az irányt, ekkor látszott, hogy a demonstráción néhány ezren vettek részt.


17:33

A szónokok általános sztrájkra szólítják fel a résztvevőket, ezzel a tüntetés véget ért. Ennek ellenére a rendőri készültség továbbra is fennáll.

17:31

A Republika képviselői által összehívott tüntetés a kormányhivatal előtt folytatódik. A résztvevők pontos számát a tér adottságai, valamint a közvilágítás hiánya miatt nehéz megbecsülni.

17:17

A kormányhivatal előtt egy másik tüntetés zajlik, ahol szintén jelentős rendőri jelenlét van – nagyjából száz roham- és lovasrendőr áll készenlétben.

01

Galéria
Tüntetés a kormányhivatal előtt-1
Tüntetés a kormányhivatal előtt-2
Tüntetés a kormányhivatal előtt-3
Tüntetés a kormányhivatal előtt-4

17:10

A parlament előtti szélsőséges tüntetés egyik szónoka arról beszél, hogy a járványügyi intézkedéseknek köze lehet a sátánhoz, illetve a 666 számhoz. Egyúttal arra utalt, hogy az oltással chipeket ültetnek az emberekbe.

16:58

Másfél óra után véget ért a Republika tüntetése a Šafárik téren. Az utolsó felszólaló, Milan Mazurek a tömeget arra biztatta, hogy vonuljanak át a kormányhivatal elé, folytassák ott a tüntetést – írja a Denník N.

16:52

A helyszínen jelen van a rendőrség konfliktusellenes egysége is, aki a hangoskodó tüntetőkkel próbál szót érteni.

01

16:50

A rendőrség senkit sem enged fel a parlament lépcsőjén. A demonstrálók többsége nem visel szájmaszkot.

16:40

A helyszínen száz, százhúsz rohamrendőr van jelen, akik ebben a pillanatban megindultak a parlament bejáratához.

01

Galéria
Az ĽSNS tüntetése-1
Az ĽSNS tüntetése-2
Az ĽSNS tüntetése-3

16:34

Továbbra is nehéz megbecsülni, hogy hányan vannak jelen a szélsőjobboldali tüntetésen – ezren, ezerötszázan, de akár kétezren is lehetnek a parlament előtt. Az egymás után felszólaló szónokok a kormány távozását követelik.

16:26

A tüntetés első szónoka Martin Kotleba, a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt parlamenti képviselője, aki üdvözölte a jelenlévőket és a rendőröket, illetve élesen bírálta Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert.

16:12

Kezdődik a szélsőjobboldali ĽSNS tüntetése a pozsonyi parlament előtt. 


16:04

Nehéz megbecsülni, hányan vannak jelen az ĽSNS által meghirdetett demonstráción. Nagyjából ezer körüli lehet a jelenlevők létszáma.

A demonstráción a szélsőjobboldali párt zászlajai mellet show-elemek is megjelentek: egy halálnak öltözött tüntető szórakoztatja a tömeget.

Galéria
Az ĽSNS tüntetése-1
Az ĽSNS tüntetése-2
Az ĽSNS tüntetése-3
Az ĽSNS tüntetése-4
+2

15:30

A parlament előtt véget ért a Smer által szervezett megmozdulás, és már gyülekeznek a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt tüntetésének résztvevői. A Marian Kotleba nevével fémjelzett szélsőjobboldali párt felkészült a demonstrációra, három gulyáságyú áll készen, bömböl a szlovák nemzeti rock.

A parlament előtt jelentős a rendőri jelenlét, de egyelőre rohamrendőröket nem láttunk. A hatósági személyek és a tüntetők között egyelőre békés a viszony, a demonstrálók a parlament lépcsőjén fotózkodnak a rendőrökkel.

A készülődő szélsőjobboldaliak mellett mindössze néhány méterre még ott szónokolnak a Smer politikusai. Bár Robert Fico pártjának tüntetése már véget ért, Robert Kaliňák egykori belügyminiszter a helyszínen maradt és nagyjából két tucat érdeklődő előtt fejtette ki álláspontját.

Az idősebb Kaliňáktól pár méterre ott figyelt unokaöccse, Erik Kaliňák is.

Galéria
A Mi Szlovákiánk Néppárt tüntetése-1
A Mi Szlovákiánk Néppárt tüntetése-2
A Mi Szlovákiánk Néppárt tüntetése-3
A Mi Szlovákiánk Néppárt tüntetése-4
+6

15:17

A pozsonyi elnöki palota előtti Hodža téren is már készülődnek a tüntetők. A téren egyelőre százötvenen, legfeljebb kétszázan lézengenek. Ahogy az a képeken is látszik, mind a szélsőjobb, mind a szélsőbaloldali elemek megjelentek.

A helyszínen jól látható rendőri jelenlét van, az elnöki palotát kordonokkal vették körül.

Galéria
Már az elnöki palota előtt is gyülekezik a tömeg-1
Már az elnöki palota előtt is gyülekezik a tömeg-2
Már az elnöki palota előtt is gyülekezik a tömeg-3
Már az elnöki palota előtt is gyülekezik a tömeg-4
+1
Fico Čaputovát támadta, újra aláírásgyűjtésbe kezdenek

2021. november 17. 14:30

Fico Čaputovát támadta, újra aláírásgyűjtésbe kezdenek
VIDEÓ: A tüntetők egy része megpróbált bejutni a parlamentbe

2021. november 17. 15:04

VIDEÓ: A tüntetők egy része megpróbált bejutni a parlamentbe
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

Munkát ígértek, prostitúcióra kényszerítettek két 20 éves nőt

Vlagyimir Putyin

Putyin: Amerika és a NATO figyelmen kívül hagyta Moszkva alapvető aggályait

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.