Közélet

Az ellenzék az oktatási tárcát bírálja a gyenge PISA-eredmények miatt

Pozsony | Az ellenzék kedden az oktatási tárcát bírálta a szlovákiai diákok PISA tesztelésen elért eredményei miatt. A tárca azzal védekezett, hogy több lépést is tett a szlovákiai oktatás javítása érdekében.
TASR

2019. december 4. 10:50

PISA
- TASR-felvétel

Miroslav Beblavý, a parlamenten kívüli Spolu párt elnöke úgy véli, a PISA tesztelésen nyújtott teljesítmény is bizonyítja, hogy a közoktatás színvonala romlik. Szlovákia szerinte nem elégedhet meg a középszerűséggel.

„Ha versenyképes gazdaságot és okos embereket akarunk, az Európai Unió első, és nem a második feléhez kell tartoznunk” – fűzte hozzá. Beblavý kiemelte, hogy Szlovákia a PISA felmérésen rosszabbul teljesített, mint a szomszédos Csehország vagy Lengyelország.

Az SaS párt rámutatott: a szlovákiai diákoknak régóta problémát okoznak az olvasási-szövegértési feladatok. Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő szerint az értő, kritikus olvasás és az információk ellenőrzésének képessége manapság elengedhetetlenül fontos.

„Az SNS az oktatás legnagyobb reformját ígérte. Ehelyett Peter Plavčan minisztersége alatt másfél évig csak előkészítették a reformot, amelyet aztán Martina Lubyová (SNS) miniszter asszony kidobott a kukába. Az oktatás azóta inaktív, egy helyben toporog, és ez a diákok eredményein is meglátszik” – állapította meg Gröhling.

Az oktatási tárca válaszában rámutatott: Szlovákiának az eddigi átlagon aluli teljesítmény után most sikerült elérnie az OECD országok átlagát. „A PS-Spolu koalíció dehonesztálja több ezer tanár és tanárnő munkájának eredményét, azt, hogy ugrásszerűen javult a diákjaink teljesítménye a matematikai műveltség terén” – áll a tárca közleményében.

A diákok olvasási-szövegértési képességét, valamint természettudományos műveltségét felmérő 2018-as PISA tesztelésen a szlovákiai tanulók átlagon aluli teljesítményt nyújtottak, akárcsak 2015-ben. A matematikai műveltség terén viszont statisztikailag szignifikáns javulás figyelhető meg, a diákok teljesítménye ezen a területen már megegyezik az OECD országainak átlagos eredményével.

Az OECD egyes tagállamaiban elvégzett PISA teszteléseken a 15 éves diákok ismereteit és képességeit mérik fel három területen: olvasás-szövegértés, matematika és természettudományok. A tesztelésekre 2000-től kerül sor három éves ciklusokban. Az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) Szlovákiában 2018. április 16. és 27. között bonyolította le a tesztelést, amelyen 385 iskola 6770 tanulója vett részt. Közülük 3423 volt a lány és 3347 a fiú.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bodor

Kuciak-ügy: Bödör és Haščák vallott

BMW 120d xDrive

BMW 120d: több embert szólít meg

Schäfer András

Schäfer: „Egyértelmű volt, hogy a DAC-ba akarok igazolni”

dd

Banksy-kiállítás érkezik Budapestre

26,8 százalék a munkanélküliség Görögországban

Stagnál a munkanélküliség

Többtucatnyian megsebesültek, többen pedig életüket vesztették az iraki tüntetéseken

Többtucatnyian megsebesültek, többen pedig életüket vesztették az iraki tüntetéseken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.