Az elfuserált napirend visszavonása után is bojkottálták az ülést

Eduard Heger
Pozsony |

Két próbálkozás után sem sikerült megnyitni az OĽaNO által kezdeményezett rendkívüli ülést. „Ez nem demokratikus, ez szégyen” – jelentette ki Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője a meghiúsult ülésre reagálva. Ondrej Dostál (SaS) viszont arra figyelmeztetett, rossz napirendet állítottak össze Matovičék. A következő nekifutásra kedden kerül sor.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a parlament májusi ülése csütörtökön váratlanul kudarcba fulladt. Boris Kollár (Smer rodina) házelnök az OĽaNO indítványára már pénteken összehívta a rendkívüli ülést. A benyújtott napirend azonban rossz volt, így a parlament 92. ülése elmaradt.

Káosz és bénázás

A Demokraták hétfőn reggel kijelentették, nem támogatják a rendkívüli ülés megnyitását. A döntést elsősorban azzal indokolták, a felvázolt program elejére bekerültek olyan káros pontok is, mint például Tomáš Taraba Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetésére irányuló törvényjavaslata, amit ráadásul maga a beterjesztő vetetett le az agendáról. „Nem fogunk segíteni Tarábanak, a smereseknek és a többieknek, hogy úgy módosítsák a 363-as paragrafust, hogy gyakorlatilag megszüntetik a Speciális Ügyészi Hivatalt” – szögezte le Juraj Šeliga, majd felszólította az OĽaNO képviselőit, vonják vissza aláírásukat, mellyel a rendkívüli tárgyalás összehívását szorgalmazták. A politikus hangsúlyozta, az „együttműködő vádlott” intézményének eltörlése is felkerült a napirendre, aminek jóváhagyása veszélybe sodorná a korrupciós ügyek kapcsán folytatott eljárásokat, ezek nagy része ugyanis épp az „éneklő” vádlottak vallomásain alapul.

A májusi ülést Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető javaslatára rekesztették be, a liberálisok elsősorban a kialakult káoszra hivatkoztak, valamint nem értettek egyet azzal, hogy esélyt kapjanak a populista javaslatok. „Attól tartunk, ha az OĽaNO a Smerrel és társaival együtt megnyitja az ülést, Taraba javaslata átmegy, és az nagy csapás lesz az igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra Szlovákiában. Épp az efféle javaslatok miatt fújtuk le a múlt heti ülést. Meglátjuk, az OĽaNO mi mindent lesz képes feláldozni a kampánya érdekében” – írták az ülés kezdete előtt közzétett állásfoglalásban.

Ondrej Dostál (SaS) felhívta a figyelmet arra is, a hibás napirendben a Taraba korábban visszavont javaslatán kívül – melyről a házszabály értelmében 6 hónapig nem tárgyalhatnak újra – felbukkantak a Miriam Šuteková által beterjesztett törvényjavaslatok is, az ő helyét a parlamentben azonban időközben átvette a miniszteri funkcióból távozó Veronika Remišová. Dostál az OĽaNO „nyilvánvaló amatörizmusának és bénázásának” tartja a dokumentum összeállítását.

„Felülmúlták Mečiart”

Az Igor Matovič vezette mozgalom reakciójában kiemelte, visszavonták az eredeti napirendet, az új verzió csak a kormányjavaslatokat és a párt saját jogszabálytervezeteit tartalmazza. „Tekintettel arra, hogy az egykori koalíciós partnereink mindenáron ürügyet keresnek, hogy a májusi ülésen tanúsított totalitárius viselkedésüket ne kelljen helyrehozniuk, a rendkívüli ülés eredeti javaslatának visszavonása mellett döntöttünk” – áll a tájékoztatásban.

Matovič a sajtótájékoztatón nem kímélte korábbi kollégáit, s totalitást kiáltva sérelmezte a képviselők jogainak korlátozását. „Csütörtökön olyat tettek, amire még nem volt példa a szlovák parlamentarizmus történetében. Mečiar nem merte ilyen aljas módon megsérteni a képviselők jogát” – jelentette ki Hegert, Sulíkot és a Progresszív Szlovákiát kritizálva. A pártelnök hozzátette azt is: „A törvényjavaslatokról való szavazás megakadályozása a májusi ülésen nem a demokrácia, sem pedig a szabadság és a szolidaritás jele volt”.

Az ülés megnyitása hétfőn kétszer is sikertelen volt, első alkalommal 70, a második próbálkozásnál pedig csak 68 képviselő volt jelen a szükséges 76 helyett. Az üzengetés ellenére Hegerék közül is többen prezentáltak, a Smer, a Hlas és az SaS képviselői azonban ellenezték a rendkívüli ülést. A harmadik kísérletre kedden reggel kerül sor, egyelőre bizonytalan, sikerül-e biztosítani, hogy 76 képviselő igazolja jelenlétét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?