Az egészségügyi tárca nem engedélyezné a gyógyszerek patikán kívüli árusítását

gyógyszertár k

Az egészségügyi minisztérium a közeljövőben nem tervez olyan törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a recept nélkül kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is árusítani lehessen. Tervezi azonban, hogy egyeztetni fog a kérdésről a gazdasági szereplőkkel – tájékoztatta a minisztérium a TASR hírügynökséget.

„A gyógyszerek forgalmazását és kiadását törvény szabályozza. Szigorú szabályok vonatkoznak a helyiségekre, a személyzetre, a tárolásra, a veszélyes hulladék megsemmisítésére is. A szabályok bármilyen, más vállalkozások számára kedvező enyhítése diszkriminatívnak tekinthető" – fogalmazott a Gyógyszer- és Orvostechnikai Eszközök Beszállítóinak Szövetsége (ADL) és a Szlovák Vegyipari és Gyógyszeripari Szövetség (ZCHFP).

Hangsúlyozták, hogy a gyógyszertárakra vonatkozó jelenlegi szigorú szabályozás a páciensek biztonságát szolgálja. A szakmai vélemények szerint ha a gyógyszerekhez egyszerűbben hozzá lehetne férni, az esetleg helytelen gyógyszerhasználathoz vezethet, vagy a túladagolás kockázatát hordozza magában, de a kontraindikáció veszélye is fennáll. Úgy gondolják, ha a gyógyszertárakon kívüli is kapni lehetne a gyógyszereket, az veszélyeztetné a helyes forgalmazási gyakorlatot. A szakmai szervezetek hozzátették azt is, hogy a jelenlegi gyakorlat mellett is egyszerűen hozzá lehet férni a gyógyszerekhez.

A kockázatokkal az egészségügyi tárca is tisztában van. „A minisztérium a közeljövőben nem tervez olyan jogszabály-módosítást, amely lehetővé tenné, hogy egyes gyógyszereket a gyógyszertáron kívül is árulni lehessen, mivel ez veszélyes lehet. Mi is azon a véleményen vagyunk, hogy Szlovákiában egyszerűen elérhetők a recept nélkül kapható gyógyszerek a patikákban is" – szögezte le az egészségügyi minisztérium.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?