Közélet

Az autót is lefoglalhatná a rendőr

Pozsony | Belátható időn belül lehetőséget kapnak a rendőrök arra, hogy lefoglalják annak a sofőrnek a gépjárművét, aki nem fizettet ki egy közlekedési kihágásért járó bírságot. Ilyen módosítást is tartalmaz a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása.
Demecs Péter

2019. január 24. 18:00

- Kép: Robo Homola/Plus Jeden Deň

Ausztriában bevett szokás, hogy a rendőrség elkobozza a gépkocsiját annak a sofőrnek, aki nem tudja a helyszínen kifizetni a bírságot. Ugyanilyen büntetés bevezetését tervezi jelenleg a szlovák belügyminisztérium. A tárcaközi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az autót olyan sofőrtől lehetne elkobozni, akit az objektív felelősség elve szerint megbüntettek, tehát postán kapott bírságot, ám ezt nem fizette ki. Ha a rendőrök később közúti ellenőrzés során megállítják ezt a gépkocsit, akkor automatikusan elkobozzák az autó iratait és a rendszámtábláját, így a sofőr a büntetés kifizetéséig nem használhatja majd az adott gépkocsit. „Az érintett sofőr ilyen esetben vezethet gépkocsit, jogosítványát nem veszíti el, csak azzal az egy konkrét autóval lesz tilos tovább közlekedni” – olvasható a minisztérium javaslatában. A rendőr akár még kerékbilincset is tehet az autóra, hogy megakadályozza továbbhaladásban. 

Hasonló intézkedést foganatosíthatnak a rendőrök olyan sofőrök ellen, akiket valamikor a múltban közlekedési kihágás elkövetésén értek, ám nem kaptak érte büntetést az objektív felelősség elve szerint. Például ha a radar bemért egy gépkocsit, ahogy túllépte az előírt sebességet, ám a rendszám alapján nem tudták kideríteni az autó tulajdonosának személyazonosságát és címét. Ha később ezt a gépkocsit véletlenszerűen közúti ellenőrzés során megállítják, akkor a rendőrök a sofőrtől követelhetik, hogy fizesse ki az autó tulajdonosa helyett a bírságot. A büntetés kifizetéséig ugyanúgy lehetőség lesz az autó iratainak és rendszámának elkobozására. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?