Közélet

Az áram drágul a legnagyobb mértékben

Pozsony | Januártól többet fizetnek a háztartások az áramért, a gázért és a vízszolgáltatásért, drágul a távfűtés is. Az egyes szolgáltatók árai között ezúttal is látványos különbségek vannak.
Molnár Iván

2019. december 6. 14:40

áram
- Képarchívum

Az energiaárak jövő évi emelését az Árszabályozási Hivatal a világpiaci árak látványos megugrásával magyarázza, az ellenzék szerint azonban a hivatal sem teljesen ártatlan.

„A jövő évi lakossági energiaárak meghatározásánál figyelembe kellett vennünk, hogy ezeknek a piaci ára az előző évhez képest ismét megugrott, a villamos energia piaci ára 28, a gázé 8,58%-kal” – indokolta Jahnátek.

A gáz esetében a világpiaci árak emelkedését nagyobb mértékben építették be a lakossági árba, mint az áramszolgáltatásnál. „A lakossági gáz ára jövőre átlagosan 3,95%-kal nő” – nyilatkozta Jahnátek, aki szerint azonban hatalmas különbségek vannak az egyes szolgáltatók között. Van olyan, amelynél az átlagos áremelés 2,67 százalék körül mozog, és olyan is, amelynél ez megközelíti az 5 százalékot. Azoknak, akik a gázt csak főzésre használják, vagyis a D1es fogyasztói kategóriába (1000 kWh-s fogyasztásnál) tartoznak, és a vizet is gázzal melegítőknek (D2, 10 ezer kWh-s fogyasztásnál) a legnagyobb hazai gázszolgáltató, a Szlovák Gázművek (SPP) Jahnátek szerint egyáltalán nem emeli a gázszolgáltatás árát. Akik gázzal fűtenek (D3, 30 ezer kWh-s fogyasztásnál), azoknak átlagosan a tizedével nőnek az éves kiadásaik. Az innogy alternatív gázszolgáltató ugyanakkor a D1 és D2 kategóriában még csökkenti is az árait.

A víz- és csatornadíj jövőre átlagosan 1%-kal fog nőni, ami egy átlagos, háromtagú család számára havonta mintegy 0,21 euró többletköltséget jelent. Az ÚRSO elnöke hangsúlyozta, a hivatal nem rögzített, hanem maximális árat szab az áram-, gáz-, hő- és vízszolgáltatóknak, amelyet ezek nem léphetnek túl, alacsonyabb árat azonban a piaci verseny keretében kínálhatnak a szlovák háztartásoknak. Az ellenzék szerint az energiaárak növekedését nem lehet csupán a növekvő világpiaci árakra fogni.

„A legjobban dráguló villanyenergia esetében maga az áramdíj például a fogyasztói ár kevesebb mint harmadát teszi ki, a fennmaradó összeget a fogyasztóknak az értelmetlen állami beavatkozások miatt kell fizetniük” – nyilatkozta Karol Galek, az SaS energetikai szakértője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Bugár Béla (Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás) ugyan közösen tartott sajtótájékoztatót, az összefogás lehetőségei viszont ezzel minden bizonnyal kimerültek  (Somogyi Tibor felvétele)

Mit kínál a kisebbségeknek a Híd és az MKÖ?

Sólymos László

A rendőrség vizsgálja Sólymos ügyét

Pellegrini

Peter Pellegrini nyilvános bocsánatkérést vár Sólymostól

Dunaszerdahely

Jeges, csúszós utak – fokozott balesetveszély

Feltehetően ez a rejtélyes koronavírus gazdaállata

Pozsony

Egy család kért szállást a tűz után Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.