Az annamajori kislány bántalmazásának következményei

bántalmazás
Annamajor |

Már zajlik a rendőrségi eljárás a 11 éves annamajori kislány ügyében, akit állítólag a nála idősebb társai leitattak, majd megvertek. A hatóság egyelőre csak szűkszavú közleményekben tájékoztatott a nyomozás részleteiről, ezért egy büntetőjogi szakembert kérdeztünk arról, milyen büntetésre számíthatnak az elkövetők.

Tomáš Strémy, a Comenius Egyetem Jogi Karának professzora lapunk megkeresésére elmondta, a fiatalkorú elkövetőket a 14. életévük után már büntetőjogi felelősség terheli, viszont fontos különbséget tenni az abszolút és a relatív felelősség között. A relatív büntetőjogi felelősséget a 14. és 15. életév közötti elkövetők esetében vizsgálják. Az eljárás során ki kell deríteni, hogy az elkövetők szellemileg és erkölcsileg elég érettek-e ahhoz, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel. Csak ezen kritériumok teljesülése esetén lehet őket büntetőjogi felelősségre vonni. A kiszabható büntetések mértékével kapcsolatban Strémy egyelőre óvatosan fogalmazott, mivel nincsenek pontosabb információi a büntetőeljárásról. Általánosságban azonban azt mondta, hogy a fiatalkorúak esetében a kiszabható büntetés alsó határa 2, felső határa pedig 7 év.

Strémy továbbá megjegyezte, hogy a szlovák jogrend alapján a szülők ilyen esetben nem vonhatóak felelősségre.

Arra a kérdésre, hogy mennyire gyakori az efféle bűncselekmények száma, a professzor azt felelte, hogy ezt nehéz megítélni.

„Másrészt kijelenthető, hogy a gyakorlatban akár több ilyen eset is előfordulhat, hiszen fiatalkorúakat érint, emiatt pedig az ilyen bűncselekmények gyakran rejtve maradhatnak, főleg azoknál az eseteknél, ahol nem készülnek audiovizuális felvételek"

– zárta Strémy.

Válságcsapat

Az Annamajorban történt incidensnek azonban nemcsak jogi következményei lettek. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter például a közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy pszichológusokból álló válságcsapat látogat el a helyi alapiskolába.

„Arról fognak beszélni a tanárokkal, mi történt pontosan, és hogyan kell kezelni a bántalmazással összefüggő problémákat. Ezt követően minden egyes osztályban leülnek a diákokkal, hogy feltárják az eset körülményeit”

– írta a tárcavezető.

Hozzátette, a bántalmazás kérdésével rendszerszintű problémaként is foglalkoznak. 2022 januárja és júniusa közt például online előadásokat tartanak majd a tanároknak a probléma megelőzésének módszertani lehetőségeiről, valamint a kormány decemberben elfogadta a bántalmazás elleni akciótervet, melynek részét képezi az iskolaigazgatók képzése is az adott problémakörről.

 

Társadalmi megmozdulás

Az incidens után egy héttel a helyiek tüntetést szerveztek az egyik bántalmazó háza előtt. Körülbelül 100-150-en gyűltek össze a helyszínen. Komolyabb rendbontás nem történt, viszont az érvényben lévő gyülekezési tilalom miatt a rendőrök feloszlatták a demonstrációt, és 14 személy ellen eljárást is indítottak.

Galéria

Az ügy miatt több internetes petíció is létrejött. Érdekesség, hogy az egyiket Csehországban hozták létre, és már több mint 150 ezren írták alá. Szlovákiában szintén aláírásgyűjtésbe fogtak. A csehországi petícióhoz hasonlóan azt követelik, hogy az elkövetők kora ne legyen enyhítő körülmény, és ugyanolyan büntetést kapjanak, mint a 18 év feletti személyek.

„Az agresszió efféle megnyilvánulásait, a szélsőséges bántalmazást, valamint a testi és lelki egészség ilyen mértékű károsítását teljes komolysággal kell kezelni. Kiemelten fontos, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a cselekedetekre, és nem hagyhatjuk, hogy az illetékes nyomozószervek figyelmen kívül hagyják őket, hogy a jövőben megelőzhessük a hasonlóan traumatizáló zaklatási eseteket”

– olvasható a petíció leírásában, amelyet a cseh kezdeményezéssel ellentében egyelőre jóval kevesebben, mindössze háromezren írtak alá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!