Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány és a TIS is bírálja az új büntető törvénykönyvet

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány és a TIS is bírálja az új btk.-t

A btk. jóváhagyott módosítása gyengíti a jogállamot és a korrupció elleni harcot – állítja a Transparency International Slovensko (TIS) és az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány.

„A kormánypárti képviselők olyan btk.-módosítást fogadtak el, amely jelentős mértékben csökkenti az állampolgárok biztonságát, és vonzóvá teszi a korrupciós bűnözést és a vagyon elleni bűncselekményeket” – figyelmeztetett az alapítvány.

A TIS feltételezi, hogy az államfő megvétózza a törvényt, de azt ismét megszavazza a parlament, így végül az Alkotmánybíróság elé kerül. „Ennek ellenére most Szlovákia olyan helyzetbe került, hogy nagyon nehéz felmérni, milyen hatásai lesznek a büntetőjog ilyen módosításának. A parlamenti vita végén ezt nagyon jól szemléltette az az indulatos vita, amelyet az elévülési idő lecsökkentése váltott ki a nemi erőszakok esetében, vagy a Tupý-gyilkosság lehetséges elévülése” – hangsúlyozta a szervezet.

A TIS ezért felszólította a politikusokat, hogy a módosítást még a hatályba lépése előtt vonják vissza, és induljon róla szakmai vita, valamint szabályos jogalkotási eljárás. A TIS a törvény jogállamiságra és a bűnüldözés hatékonyságára gyakorolt hatása miatt aggódik, beleértve a még folyamatban levő ügyek elkövetőinek megbüntetését is.

A büntető törvénykönyv módosítását csütörtökön (február 8.) hagyta jóvá a parlament. Ennek értelmében megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP). Számos büntetési tétel csökken, változik a gazdasági bűncselekményekkel okozott károk nagyságának besorolása, és több bűncselekménynél módosul az elévülési idő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?