Az államfő észrevételeivel fogadták el újra az ügyészségi törvényt

parlament k
Pozsony |

A parlamenti képviselők szerdán Zuzana Čaputová államfő észrevételeivel együtt fogadták el újra az ügyészségről szóló, parlamentbe visszaküldött törvényt. Ezután a főügyész és a különleges ügyész a megbízatása letelte után is a főügyészség ügyésze maradhat.

A képviselők egyúttal kihagyták a tervezetből azt a mondatot, hogy a főügyész vagy a különleges ügyész leváltását akkor is kezdeményezhetik, ha feladatait már nem az előírásoknak megfelelően, tisztességesen, függetlenül és pártatlanul látja el. A törvény a törvénytárban való megjelenését követően életbe lép.

Az újonnan elfogadott javaslat szerint olyan személy is pályázhat a főügyészi posztra, aki korábban nem volt ügyész. Bővül azoknak a személyeknek és intézményeknek a köre, akik jelölteket javasolhatnak a főügyészség élére. Különleges ügyész a módosítás értelmében már nem csak a főügyészségen dolgozó ügyész lehetne.

A jogszabály értelmében minden olyan parlamenti képviselőnek választható, 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat a főügyészi és különleges ügyészi posztért, akinek legalább 15 éves jogászi gyakorlata van, és büntetlen előéletű. Különlegesügyész-jelölt csak olyan személy lehet, aki letette a büntetőjogászi szakvizsgát.

A főügyészi és a különleges ügyészi posztra a jövőben a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az ombudsman, a Szlovákiai Ügyészek Tanácsa, a jogászok szakmai szervezetei, a jogi karok, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Állam- és Jogtudományi Intézete is javasolhat jelölteket. A különleges ügyészt eddig a parlament választotta meg és hívta vissza a főügyész javaslata és a kiírt pályázat eredménye alapján.

Az államfő a főügyész visszahívása előtt kikérheti az ügyészi tanács véleményét.

A törvénymódosítás értelmében főügyész és különleges ügyész csak olyan személy lehet, aki a kinevezése előtti két évben nem volt köztársasági elnök, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő, kormánytag, államtitkár, megyeelnök, polgármester és ombudsman.

Az ügyészjelölteknek nyilvános meghallgatáson kell részt venniük a parlament alkotmányjogi bizottságában, a meghallgatás hasonló lesz, mint az alkotmánybíró-választásnál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?