Az Alkotmánybíróság befogadta az államfő 363-as paragrafussal kapcsolatos beadványát

alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság szerdán befogadta Zuzana Čaputová államfő beadványát a Btk. 363-as paragrafusával kapcsolatban.

Čaputová annak megvizsgálását kérte, hogy a szóban forgó paragrafus megfelel-e az alkotmánynak. A bíróság egy eljárásba vonta össze az államfő beadványát azzal a 2021-es beadvánnyal, amellyel a 363-as paragrafust parlamenti képviselők egy csoportja támadta meg az Alkotmánybíróságon.

Az államfő érvelése szerint a paragrafus jelenlegi megfogalmazása túlzott hatásköröket biztosít a főügyésznek arra, hogy beavatkozzon a bíróságok függetlenségébe. Javaslata a Btk. 363-as és 367-es paragrafusát érinti, az Alkotmánybíróság a teljes beadványt elfogadta.

Zuzana Čaputová szerint meg kell őrizni a bíróságok függetlenségét. „Főképpen egy olyan fiatal demokráciában, mint a szlovák. A bíróságok tevékenységének relativizálását lehetővé tevő törvényi szabályozásnak korlátozottnak, kiegyensúlyozottnak és világosnak kell lennie. A 363-as paragrafus jelenleg nem biztosítja ezt az arányosságot” – hangsúlyozta.

Az államfő rámutatott, hogy a főügyész 363-as paragrafus alapján hozott döntéseit nem lehet felülvizsgálni, és ez a jogi helyzet aránytalan előnyt biztosít egyetlen személy felülvizsgálhatatlan jogvéleményének az igazságszolgáltatás láncolatában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?