Közélet

Az abortusz ellen tüntettek

Pozsony | Több tízezren vettek részt a Nemzeti Menet az Életért nevű megmozduláson. A művi terhességmegszakítás ellen tiltakozó demonstrációt immáron harmadszor rendezték meg.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 22. 18:52

Az abortusz ellen tüntettek
Pozsony belvárosában több tízezren követelték a meg nem született élet erősebb védelmét. - Facebook-fotó

A menet Pozsony belvárosán keresztülhaladva a Szabadság térről indult és ugyanoda érkezett meg. Az itt felállított színpadról beszéltek a tüntetés szónokai. A szervezők szerint mintegy 50 ezren gyűltek össze. A megmozdulás fő célja, hogy a résztvevők kifejezzék, szerintük a meg nem született életnek erősebb törvényi védelmére van szükség. A tüntetés szervezői felszólították a köztársasági elnököt, Zuzana Čaputovát, a kormányt, a parlamenti képviselőket és a közintézményeket, hogy a fogantatás pillanatától védjék az emberi életet, és töröljék el azt a jogszabályt, amely a várandósság 12.hete előtt lehetővé teszi az indoklás nélküli művi terhességmegszakítást.

A megmozdulás szervezői szerint ugyancsak kiemelt védelem illeti meg a férfi és a nő kapcsolatából álló házasságot. Egyben olyan jogszabályok elfogadását sürgetik, amelyek a szociális és gazdasági környezetet olyan irányba formálják, hogy a több gyermeket vállaló, felelősségteljes családokat segítsék.

A rendezvény szervezője, Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek megköszönte, hogy ilyen sokan tüntettek. A szervezők többször felszólították a tüntetőket, hogy ne lobogtassanak pártzászlókat, ugyanis a demonstrálók között sokan a szélsőjobboldali ĽSNS logóját ábrázoló zászlókkal vonultak fel. A szélsőségesek a felszólítások ellenére szórólapokat is osztogattak. A tüntetés főszervezője a Szlovák Püspöki Konferencia és a Kanet katolikus szervezet, de más, egyházi egyesületek is támogatják a megmozdulást.

Jelenleg a parlament előtt négy olyan törvényjavaslat is van, amely a művi terhességmegszakítás szabályozását szigorítaná. Ezeket az OĽaNO, a Sme rodina, a szélsőjobboldali ĽSNS képviselői és Richard Vašečka független honatya nyújtotta be. A tüntetés szervezői az összes ilyen jogszabálymódosítási-tervezetet támogatják.

(webnoviny.sk, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Öt hét szabadság, ha gyereket nevel

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Sheffield–Arsenal a tévében

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!