Közélet

Sulík tervez, Matovič végez

Pozsony | Richard Sulík gazdasági miniszter saját bevallása szerint példásan elvégezte Igor Matovič kormányfőtől kapott „házi feladatát”, és hétfő reggel bemutatta járványkezelési tervét, mely regionális alapokon határozná meg a nyitás mértékét. Matovič szerint azonban az SaS elnökének terve egyenes út a pokolba.
Finta Márk

2020. november 23. 19:30

Sulík
Richard Sulík gazdasági miniszter Branislav Gröhling oktatási miniszterrel és Janka Bittó Cigánikovával, a parlament egészségügyi bizottsága elnökével bemutatta az SaS járványügyi védekezésének módját. Matovičnak nem tetszik. - TASR-felvétel

Sulík a tervét „Egészségügyi szemafornak” nevezte el – a húszoldalas dokumentum alapgondolata, hogy a korlátozó intézkedések nem lehetnek országosak, csak regionálisak. „Nem látjuk értelmét, hogy azokat a kemény intézkedéseket, melyeket Varannóban kell bevezetni, Losoncon vagy Nagykürtösön is bevezessük” - magyarázta az SaS elnöke, aki szerint az elfogadott intézkedéseknek egyszerűeknek, érthetőknek, és kiszámíthatóknak kell lenniük.
A terv hét részből áll, az első az országos, általános intézkedéseket tárgyalja. Sulík kötelező beltéri maszkhasználatot javasol, és a 65 év feletti lakosoknak ingyen biztosítana havi 15 maszkot – ezeket a Szlovák Posta kézbesítené az időseknek. Az általános intézkedések közé tartozik a távolságtartás, a kötelező kézfertőtlenítés a közösségi terekbe való belépés előtt és a mobilitás csökkentése is – ezzel az intézkedéssel megszűnne az ingyenes vonatozás lehetősége, és javasolt a tömegközlekedés használatának korlátozása is. 

Járványindex

Míg az általános intézkedések a már eddig is ismert javaslatokból indulnak ki, a specifikus intézkedések már jóval árnyaltabbak. Sulík terve 36 körzetre osztaná fel az országot, a regionális közegészségügyi hivatalok szerint. Minden körzet egy járványügyi indexszámot kapna, mely megállapítaná, mennyire súlyos a vírushelyzet a régióban. Az indexet négy kockázati mutató alapján számolnák ki, a módszertan a cseh járványkezelési rendszeren alapul. Az első tényező az incidencia az összlakosságban, azaz 100 ezer főre hány új fertőzött jutott az elmúlt 14 napban. A második tényező a 65 év felettiek közti új betegek számát mutatná 100 ezer lakosra. A harmadik tényező az új fertőzöttek számának emelkedését mutatná, hétközi bontásban. A negyedik tényező pedig az egy héten elvégzett tesztek átlagos pozitivitásával járulna hozzá az összpontszámhoz – a PCR- és antigéntesztek pozitivitása súlyozva befolyásolná a mutatót. 

A négy tényező egy 0–100 értékű indexszámot adna ki, ez alapján színeznék az egyes régiókat. A zöld sávba a 20-as index alatti körzetek tartoznának, a narancssárgába a 21–39, a vörösbe a 40–64, a feketébe pedig a 65–100-as indexszámmal rendelkező régiók. A szomszédos körzetek között legfeljebb egysávnyi különbség lehet, a sötétebb sáv a meghatározó. Az egészségügyi minisztérium minden héten, péntek délután állapítaná meg a sávokat, a szemafor alapján összeállított intézkedéscsomagok pedig a következő hét hétfőjén lépnének érvénybe.

Színes térkép

Az egyes sávok között komoly különbségek vannak, a zöld és a narancs sáv pedig viszonylag nagy szabadságot biztosít – a fekete sáv ugyanakkor egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését jelenti, és kijárási tilalommal jár. A tömeges akciókat kizárólag a fekete sáv tiltja, de még a zöld sávban is csupán a terem kapacitásának felében lehetségesek a beltéri rendezvények. A terv egyelőre zárva tartaná az egyetemeket, ám a zöld és a narancs sávban még működnének az iskolák, és az óvodák, és az alsó tagozatok még a fekete sávban sem zárnának be.

Hasonlóan, a fekete sávba tartozó körzetekben tiltanák meg a kulturális és sportrendezvényeken a nézők részvételét, és az éttermeknek is csak ezekben a körzetekben kellene átállniuk kiszállításra, vagy ablakos árusításra.

Az SaS számításai szerint jelen pillanatban egy fekete (Varannó) és két zöld (Losonc és Nagykürtös) körzet van az országban, a többi narancssárga (például Közép-Szlovákia nagy része, Pozsony és környéke), vagy vörös (például Komárom, Dunaszerdahely, Kassa és környéke, Bodrogköz). 

Mikulec
A központi válságstáb ülését Roman Mikulec belügyminiszter hétfőn távúton, videókonferencián keresztül vezette, ugyanis karanténba kellett vonulnia, miután kiderült, kapcsolatban volt egy fertőzött személlyel. - TASR-felvétel

Tesztelés és határok

A tervezet kitér a tesztelésre is, és pontosan megállapítja, kit, mikor és hogyan kell tesztelni, illetve azt is, milyen módon kell lebonyolítani a kontaktuskutatást – ezzel kapcsolatban egy cellainformációkon alapuló, automatizált rendszert vezetnének be, mely tesztelésre felszólító SMS-t küld azoknak a telefonjára, akik kritikusan közel voltak egy fertőzötthöz 15 percnél hosz-szabb ideig. 

Sulíkék szigorítanák a határellenőrzést is – ennek szerintük a jelenlegi vörös-zöld országbesoroláson kell alapulnia. Az országba a szlovák és az uniós állampolgárok csak 72 óránál nem régebbi, negatív teszttel léphetnének be, kivételt csak az ingázók, a teherautó-sofőrök, az egészségügyi dolgozók és a külföldi diákok kapnának. A terv ugyanakkor szorgalmazná és támogatná a tesztelési pontokat a kiválasztott határátkelőkön. 

Sulíkék terve számol a korlátozó intézkedések gazdasági hatásaitól szenvedő vállalatok és szolgáltatók kártalanításával is – ennek fő eszköze egy átfogó kárpótlási törvény, illetve a dotációk célzott megállapítása lenne. 

Krajčí terve

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a terv sorsa – a sajtóba kiszivárgott ugyanis az egészségügyi minisztérium hasonló terve is, ami szintén a szemaforrendszeren alapul. Ezt a tervet hétfőn vitatta volna meg a központi válságstáb, ám Marek Krajčí (OĽaNO) végül levetette a napirendről, mondván, esélyt akar adni Richard Sulíkéknak tervük bemutatására. A tervnek elmondása szerint végig kell futnia a járványügyi bizottságon, és csak úgy kerülhet majd a válságstáb elé.

A miniszter a válságstáb ülése előtt azt mondta a sajtónak, hogy a kiszivárgott változat nem a végleges terv, mert folyamatosan alakítják. A regionális, szemafor alapú tervezet egyébként is csak akkor léphet életbe, ha teljesülnek országos kritériumok – például, hogy 2000 embernél kevesebb Covid-beteg legyen a kórházakban, és a napi átlagos esetszám 7 napig 750 alá essen. 

Matovic
Igor Matovič szerint Sulík terve út a pokolba - TASR-felvétel

Út a pokolba

Igor Matovič miniszterelnök, aki már régóta komoly politikai harcot vív Richard Sulíkkal, ugyanakkor távolról sem volt elégedett az SaS anyagával. Szerinte a terv egyáltalán nem válasz arra, amit feladatként Sulíkra osztott – ez pedig az a kérdés, hogy lehet levinni az új esetszámot 750 alá. „A terv teljesen figyelmen kívül hagyja, hány betegünk van a kórházakban, mennyi a pozitív esetek száma országszerte, hány halottunk van, hogy keleten apokalipszis van. Csak az a fontos, hogy Pozsonyban, a kedvenc kávézónkban elszívhassunk egy szivarocskát. Ez gyerekes és felelőtlen” – mondta a miniszterelnök. „Ez a terv a pokolba vezető út. Nem oszthatjuk az országot 36 önálló városállamra” – tette hozzá azzal, hogy Szlovákia kórházai egy „organizmust” alkotnak, így nem lehet úgy tekinteni az országra, mint 36 kis homokozóra, ahol mindenki sajátos kis szabályok szerint játszik.

A tervet Sulík koalíciós kollégája, Veronika Remišová (Za ľudí) is bírálta. Elmondása szerint a kormánypártoknak most nem azon kéne veszekedniük, kinek van szebb terve több színnel, hanem közös tervet kellene kidolgozniuk. Remišová hozzátette: az SaS terve lassan reagál a változásokra, hiszen az indexszámokat megállapító négy paraméter közül három is nagy időeltolódást feltételez, így ha valamelyik régióban lokális fertőzésgóc jön létre, a szemafor csak egy héttel később állítódik át. 
Zuzana Čaputová államfő ennél optimistábban reagált a kialakult helyzetre. „Mindenkit nagyra értékelek, aki konstruktívan áll hozzá a koronavírus-válság megoldásához. Nagyra értékelem tehát a gazdasági és az egészségügyi miniszter hozzáállását is, mert ebben a helyzetben szükségünk van részletes és hosszú távú tervekre. Értékelni kell a tudósokat is, akik segítettek a két miniszternek. Jobb két terv, mint egy sem – és a legjobb egy közös terv. Ezért kell most dolgozni” – írta az államfő a Facebookon. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.